ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορέσει, τελικά, να αποφύγει την ύφεση http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/09/20/163738.htm .
Παράλληλα, μεγάλη είναι η αβεβαιότητα για τις διεθνείς εξελίξεις εν αναμονή της απάντησης των Αμερικανών στα τρομοκρατικά κτυπήματα. «Ολοι περιμένουν την αμερικανική αντίδραση και, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι σχεδόν απίθανη η ανάκαμψη των αγορών», δήλωσε στέλεχος γνωστού επενδυτικού οίκου στη Γερμανία.
Περισσότερο απαισιόδοξος εμφανίζεται ο Olgred Eichler, διαχειριστής κεφαλαίων στη Union Investment GmbH, ο οποίος δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Bloomberg": «Οι επενδυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις αγορές. Θεωρώ βέβαιη την ύφεση στις ΗΠΑ και ενδεχομένως και στην Ευρώπη».
Τις αρνητικές συνέπειες που θα έχουν στην αμερικανική οικονομία οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου παραδέχθηκε σήμερα και ο διοικητής της Fed, Aλαν Γκρίνσπαν, στη σημερινή του κατάθεση ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου - στην πρώτη του επίσημη ομιλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Ο κ. Γκρίνσπαν τόνισε ότι τα δραματικά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας θα επηρεάσουν αρνητικά το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ ισχυρό πλήγμα έχει δεχθεί ο τομέας των αερομεταφορών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Oμοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) στο «Μπεζ Βιβλίο» της, ο ρυθμός ανάπτυξης των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ παρέμεινε μηδενικός ακόμη και πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ν. Υόρκη και την Ουάσινγκτον. Ο διοικητής της Fed υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας παραμένουν ισχυρές.
Τα δραματικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να πλήξει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και στην ευρωζώνη και να επηρεάσει αρνητικά τους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Την παραπάνω άποψη συμμερίζεται και η Εθνική Τράπεζα, η οποία στο μηνιαίο αγγλόφωνο δελτίο της εκτιμά ότι θα υπάρξει επιβράδυνση των αναπτυξιακών ρυθμών της αμερικανικής οικονομίας και κατ'επεκταση των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις λόγω των αρνητικών επιπτώσεων από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/09/20/163945.htm .
Iσχυρές πιέσεις δέχθηκε και σήμερα ο κλάδος των αερομεταφορών. Η μετοχή της British Airways υποχώρησε κατά 12,27% μετά την ανακοίνωση ότι θα απολύσει γύρω στους 7.000 υπαλλήλους – ήτοι το 10% του εργατικού της δυναμικού και θα περιορίσει τη συχνότητα ορισμένων πτήσεων. Ανάλογες απώλειες κατέγραψαν σήμερα και οι μετοχές των ομοειδών εταιρειών Air France, Lufthansa και Swissair. Η ελβετική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει μείωση του αριθμού των επιβατών της τους προσεχείς μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι η Boeing - ο μεγαλύτερος όμιλος κατασκευής αεροσκαφών στον κόσμο - ανακοίνωσε απολύσεις περίπου 20.000 με 30.000 εργαζομένων στο τμήμα κατασκευής επιβατικών αεροσκαφών μέxρι τα τέλη του 2002, καθώς αναμένει σημαντική μείωση των παραγγελιών για νέα αεροπλάνα http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/09/20/163752.htm .
Η Επίτροπος για τις Μεταφορές Λογιόλα ντε Παλάθιο δήλωσε σήμερα ότι η Ε.Ε. είναι σύμφωνη να βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες να αντιμετωπίσουν την κρίση, χωρίς, ωστόσο, να δώσει άμεση βοήθεια την οποία, όπως είπε, οι εταιρίες δεν ζητούν.
Από την άλλη μεριά, η αμερικανική κυβέρνηση πρότεινε επιδοτήσεις οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον στις 11 Σεπτεμβρίου.
Πτωτικά κινήθηκε και σήμερα ο κλάδος των πετρελαιοειδών λόγω της σημαντικής υποχώρησης των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Η μετοχή της BP υποχώρησε κατά 3,56%, της Shell κατά 5,7% και της TotalFinaElf κατά 3,6%.
Οι ρευστοποιήσεις έλαβαν μαζικό χαρακτήρα μετά τη νέα υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall Street, όπου αυτή την ώρα οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq καταγράφουν απώλειες 3,67% και 3,07% αντιστοίχως.
Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.556,9 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, με απώλειες 3,49%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.738,18 μονάδες με πτώση 3,88% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 5.399 μονάδες μειωμένος κατά 4,48% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.
Περίπου μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 5,32% και έχει διαμορφωθεί στις 3.826,65 μονάδες.