Θετικό κλίμα στη Ν. Υόρκη

Ρευστοποιήσεων συνέχεια στην Ευρώπη
Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2003 00:01
UPD:09:19

ΘΕΤΙΚΟ ήταν το κλίμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο παραμονές της ανακοίνωσης κρίσιμων αποφάσεων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ, προοπτική που επηρέασε κυρίως τον όγκο των χθεσινών συναλλαγών στη Wall Street. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφασίζει σήμερα για τη νομισματική πολιτική, με την αγορά να προεξοφλεί τη μείωση των επιτοκίων από 25 έως 50 μονάδες βάσης.

Η είδηση πως ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών ήταν σταθερός τον Ιούνιο έναντι του Μαΐου είχε θετικό αντίκτυπο στην αγορά, αν και οι μετοχές του τομέα τεχνολογίας δέχθηκαν πιέσεις λόγω αρνητικών ειδήσεων από μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας (AMD, Cisco Systems, Juniper Networks Inc.).

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 9.109,85 μονάδες αυξημένος κατά 0,41% και ο Nasdaq στις 1.605,61 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,32%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν σε πτωτική πορεία χθες καθώς αρκετοί επενδυτές συνέχισαν τη ρευστοποίηση κερδών, όμως η ανακοίνωση θετικών οικονομικών στατιστικών στις ΗΠΑ βοήθησαν τις μετοχικές τιμές να καλύψουν μέρος των αρχικά μεγάλων απωλειών τους.

Οι δείκτες 300 & 50

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,5% και 0,3%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται πλέον 3,3% κάτω από τα επίπεδα της προηγούμενης Πέμπτης, που ήταν τα υψηλότερα των τελευταίων πεντέμισι μηνών και έφεραν το δείκτη σε πλήρη ισορροπία για το 2003.

Οπως και για τις προβλέψεις τους για τις κινήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ, το ίδιο διχασμένοι εμφανίζονται οι αναλυτές στις προβλέψεις τους για τη μελλοντική πορεία των αγορών. Οι εμπειρογνώμονες δυσκολεύονται να πουν με σιγουριά αν η τρέχουσα περίοδο διόρθωσης θα είναι προσωρινή, ή αν αντανακλά τους φόβους της αγοράς για τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης.

Υπάρχουν περιθώρια

Ο Ιβ Μεγιό, της Robeco Gestion, εκτιμά πως οι αγορές έχουν πολλά περιθώρια ανόδου οι οποίες βασίζονται στις προβλέψεις για μέτρια ανάκαμψη μέχρι το τέλος του έτους και επιτάχυνση του ρυθμού το 2004.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Suez (-8,4%), Unilever (-3,2%), Interbrew (-6,2%), Stora Enso (-4,5%), UPM-Kymmene (-6,5%), Cap Gemini (-1,6%), France Telecom, mm02.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα