Απογοήτευσε τη Ν.Υ. η Fed

Με θετικό πρόσημο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2003 00:01
UPD:09:13

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ σκόρπισε στη Wall Street η απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, καθώς η πλειονότητα των αναλυτών, χρηματιστών και επενδυτών είχε προετοιμασθεί για μια πιο γενναία κίνηση.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες άλλαξαν αμέσως κατεύθυνση και κινήθηκαν σε αρνητική περιοχή την τελευταία μιάμιση ώρα των συναλλαγών, καθώς η απόφαση της Fed ερμηνεύθηκε ως αδυναμία της κεντρικής τράπεζας να κινηθεί επιθετικά.

Αναλυτές υποστηρίζουν, εδώ και πολύ καιρό, πως τα νομισματικά όπλα που έχουν στη διάθεσή τους ο Αλαν Γκρίνσπαν και οι συνάδελφοί του έχουν ουσιαστικά τελειώσει και ότι, εις το εξής, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες για την οικονομία. «Η μείωση είναι ελαφρώς αρνητική, αφού πολύς κόσμος συζητούσε την πιθανότητα των 50 μονάδων βάσης.

Εξίσου αρνητική είναι η αναφορά στην ισορροπία στους κινδύνους για πτώση ή άνοδο της οικονομίας», ανέφερε ο Τζακ Κάφρεϊ της JP Morgan.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,08% και διαμορφώθηκε στις 9.011,53 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε στις 1.602,66 μονάδες οριακά μειωμένος κατά 0,18%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άλλαξαν κατεύθυνση και έκλεισαν με κέρδη, ακολουθώντας τη θετική πορεία της Wall Street, εν αναμονή της απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με άνοδο 0,2% και 0,3%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να συναντά δυσκολίες στο να υπερβεί το φράγμα των 900 μονάδων, έχοντας ενισχυθεί κατά 30% από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα μέσα Μαρτίου μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα.

Εμπειρογνώμονες τονίζουν, τελευταία, πως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προχώρησαν πάρα πολύ, πολύ γρήγορα, χωρίς να συνοδεύονται από ανάλογα θετικά οικονομικά στοιχεία.

Επικεφαλής της ανάκαμψης τέθηκε ο τομέας λιανικής, με τη βρετανική εταιρεία καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών Dixons να ενισχύεται κατά 17,6%, ακολουθούμενη από τη βελγική ζυθοποιία Interbrew (+3,8%), τη L'Oreal (-3%), την Accord (-5,3%), τη United Utilities (-6,5%), και τη Volkswagen (-2,5%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε πλησιάσει το φράγμα των 9.000 μονάδων, αντανακλώντας την αισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και των ιαπωνικών εξαγωγών.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα