Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2003 07:02
UPD:07:14

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται ο δείκτης Topix στην Ιαπωνία για ένατη ημέρα σε σύνολο 10. Οι μετοχές των εταιρειών που κατασκευάζουν chip, όπως της NEC Corp. οδηγούσαν στην άνοδο, μετά την έκθεση για την βιομηχανία, η οποία έδειξε, ότι, ο κλάδος εμφάνισε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στη χώρα τον περασμένο μήνα από πλευράς πωλήσεων ημιαγωγών σε ολόκληρον τον κόσμο.

«Η προοπτική των εν λόγω εταιρειών δεν φαίνεται και τόσο άσχημη και εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανάκαμψη, έως το τέλος του έτους», ανέφερε ο Hideyuki Itoh, ο οποίος διαχειρίζεται 66,8 δισ. δολ. σε μετοχές με την Daiwa Asset Management Co. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας, ότι, προτιμά μετοχές που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, αλλά τις οποίες αρνήθηκε να κατονομάσει.

Ο δείκτης Topix κέρδιζε ποσοστό 0,4% φθάνοντας στις 906,55 στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Τις τελευταίες 10 ημέρες κέρδισε συνολικά ποσοστό 3,8%. Ο δείκτης Nikkei σημείωνε ελαφρά διαφοροποίηση, υποχωρώντας κατά 1,73 μονάδες και φθάνοντας στις 9.102,33 μονάδες. Και οι δύο δείκτες κινήθηκαν για πρώτο τρίμηνο ανοδικά μέσα σε σύνολο πέντε τριμήνων.

Ο Topix κερδίζει 15% τη στιγμή που ο Nikkei έχει σημειώσει άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 14% το τρέχον τρίμηνο.

Αλλού στην Ασία, στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi υποχωρούσε κατά 1,1%. Σημαντικές απώλειες σημειώνουν οι μετοχές εταιρειών με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία, όπως της Samsung Electronics Co., μετά από συνεχόμενο ράλι. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η κυβέρνηση προέβλεψε για το έτος υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης κατά 1/5, στο 4%.

Στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times υποχωρούσε κατά 0,8%. Απώλειες σημείωναν νωρίς στην Ασία οι δείκτες στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, τις Φιλιππίνες και την Κίνα, τη στιγμή που οι δείκτες στη Ν. Ζηλανδία και τη Μαλαισία, κινούντο ανοδικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα