Ο Μέρβιν Κινγκ στο τιμόνι της Τράπεζας της Αγγλίας

Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2003 21:43

Ο σερ Εντουαρντ Τζορτζ άφησε σήμερα μετά από δέκα χρόνια το πηδάλιο της Τράπεζας της Αγγλίας, την οποία οδήγησε σε μια νέα εποχή αυτονομίας.

Με επικεφαλής τον κ. Τζορτζ, η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας κράτησε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, κατά μέσον όρο στο 2,4%, κάτω από το στόχο του 2,5% που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών. Από τον Ιούνιο του 2001, προχώρησε οκτώ φορές σε μείωση των επιτοκίων για να δώσει ώθηση στις δαπάνες των Βρετανών καταναλωτών, που αντιστοιχούν στα δύο τρίτα του βρετανικού ΑΕΠ.

Ο Εντι Τζορτζ ήταν επιφυλακτικός για την υιοθέτηση του ευρώ από τη Βρετανία. Στην πρόσφατη ετήσια ομιλία του στο Mansion House, συμφώνησε με την εκτίμηση του Γκόρντον Μπράουν ότι «οι οικονομικές συνθήκες για είσοδο στην ευρωζώνη δεν υφίστανται ακόμη». Την προηγούμενη βδομάδα επεσήμανε, όμως, ότι τα σημερινά επίπεδα της ισοτιμίας της στερλίνας με το ευρώ είναι πλησιέστερα σε ένα αποδεκτό επίπεδο συναλλαγματικής ισοτιμίας για να υιοθετήσει το Ηνωμένο Βασίλειο το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής διοικητής για θέματα νομισματικής πολιτικής Μέρβιν Κινγκ αναλαμβάνει επισήμως τα νέα του καθήκοντα αύριο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα