Στα υψηλότερα εννεαμήνου ο Nikkei

Τρίτη, 01 Ιουλίου 2003 09:49

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ άνοδο σημείωσαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο, καθώς τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη αφύπνισαν το αγοραστικό ενδιαφέρον κυρίως για μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση «Τανκάν» της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε στο –5 τον Ιούνιο, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2001, από –10 το Μάρτιο, ενώ οι αναλυτές δεν ανέμεναν μεταβολή.

Η εν λόγω έρευνα δείχνει επίσης ότι στην τρέχουσα χρήση οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας σχεδιάζουν ν΄ αυξήσουν κατά 5% τις επενδυτικές τους δαπάνες σε σχέση με την προηγούμενη.

«Οι επιχειρήσεις εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξες για τις προοπτικές των εργασιών τους. Το γεγονός αυτό είναι θετικό για το χρηματιστήριο», δήλωσε στο Bloomberg ιάπωνας διαχειριστής κεφαλαίων στη Sumitomo Mitsui Asset Management Co στο Τόκιο.

Θετικό αντίκτυπο είχε επίσης η είδηση ότι η αμερικανική Lehman Brothers συνέστησε στους πελάτες της να ενισχύσουν τη θέση τους σε ιαπωνικές μετοχές, καθώς, όπως εκτιμά, η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ θα συμβάλει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ιαπωνικών επιχειρήσεων.

Ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 2,15% και διαμορφώθηκε στις 9.278,49 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Σεπτεμβρίου 2002. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε ανάμεσα στις 9.078,74 και τις 9.285,53 μονάδες.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 916,26 μονάδες – στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων εννέα μηνών - αυξημένος κατά 1,42%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας με τη μετοχή της NEC να κλείνει ενισχυμένη κατά 10,17%.

Ώθηση στις μετοχές ημιαγωγών έδωσε η είδηση ότι η Smith Barney αναβάθμισε την αξιολόγησή της για τη μετοχή της αμερικανικής Intel, της κορυφαίας εταιρείας του κλάδου στον κόσμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα