Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 01 Ιουλίου 2003 10:57
UPD:10:58

ΑΠΩΛΕΙΕΣ καταγράφει κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών η πλειονότητα των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη με αρνητικούς πρωταγωνιστές τους τίτλους εταιρειών λογισμικού.

Στις 10:45 (ώρα Ελλάδος), στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 4.023,7 μονάδες μειωμένος κατά 0,19%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.079,56 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,15% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.192,04 μονάδες με απώλειες 0,89%.

Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 blue chips υποχωρούσε κατά 0,45%, στις 2.384,78 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες (2,82%) καταγράφει η μετοχή της SAP έχοντας διαμορφωθεί στα 99,8 ευρώ. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η αμερικανική JP Morgan υποβάθμισε την αξιολόγησή της για τον τίτλο της γερμανικής εταιρείας επαγγελματικού λογισμικού σε “neutral” από “outperform”. Θέτει επίσης ως «δίκαιη» τιμή της γερμανικής μετοχής τα 105 ευρώ.

Πιέσεις δέχεται και η μετοχή του γαλλικού ασφαλιστικού ομίλου Axa, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το 2002 εμφάνισε ζημία ύψους 2,587 δισεκ. ευρώ σύμφωνα με τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα. Η ζημία πάντως αυτή ήταν μικρότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης.

Αντιθέτως, άνοδο (1,64%) σημειώνει η μετοχή της βρετανικής ζυθοποιίας Scottish & Newcastle, η οποία ανακοίνωσε σήμερα αύξηση της ετήσιας κερδοφορίας της κατά 15%.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία παρέμεινε τον Ιούνιο σε χαμηλά επίπεδα κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η αύξηση της ανεργίας. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η κρατική στατιστική υπηρεσία INSEE, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στο –27, στα επίπεδα του Μαΐου.

Σύμφωνα με δήλωση του γάλλου υπουργού Εργασίας στην εφημερίδα “Soir”, στο τέλος του τρέχοντος έτους η ανεργία στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 9,6% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Η πρόβλεψη αυτή είναι σε αντιστοιχία με τις εκτιμήσεις της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας INSΕE.

Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, η ανεργία στη Γαλλία παρέμεινε το Μάιο στο 9,3%, στα επίπεδα του Απριλίου. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος της ανεργίας στην Ευρωζώνη είναι 8,8%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα