Στο ναδίρ 17 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης

Τρίτη, 01 Ιουλίου 2003 11:16
UPD:13:36

ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΗΚΕ για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Ιούνιο η επιχειρηματική δραστηριότητα στον επιχειρηματικό τομέα της Ευρωζώνης, όπως προκύπτει από την έρευνα Reuters-NTC Research σε περίπου 3.000 επιχειρήσεις.

Ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα υποχώρησε τον Ιούνιο στο 46,4 –στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών - από 46,8 το Μάιο αντικατοπτρίζοντας αύξηση του ρυθμού μείωσης της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης.

Οι παραγγελίες συρρικνώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα ενώ ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν ο μεγαλύτερος από τον Δεκέμβριο του 2001. Η πτώση αποδίδεται κυρίως στην πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου γεγονός το οποίο οδήγησε τις εξαγωγές στη μεγαλύτερη μείωσή τους από το Δεκέμβριο του 2001. Ολες οι χώρες εκτός της Αυστρίας και της Ελλάδας ανέφεραν πτώση στα βιβλία παραγγελιών ενώ η μεγαλύτερη κατεγράφη στη Γερμανία ακολουθούμενη από τη Γαλλία.

Απότομη ήταν και η μείωση της απασχόλησης αν και ο ρυθμός ήταν ελαφρά βραδύτερος του υψηλότερου στο τελευταίο δεκαεξάμηνο ρυθμού μείωσης που είχε καταγραφεί το Μάιο. Η απασχόληση στο μεταποιητικό τομέα της ευρωζώνης καταγράφει, πλέον, μείωση για εικοστό πέμπτο συνεχόμενο μήνα με τον σχετικό δείκτη να ανέρχεται στο 45,6 τον Ιούνιο από 45,2 το Μάιο.

Η μεγαλύτερη μείωση κατεγράφη στην Ολλανδία ακολουθούμενη από τη Γερμανία. Η απασχόληση μειώθηκε επίσης και στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ελλάδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα