Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2003 07:02
UPD:07:06

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές για δεύτερη ημέρα, ενώ τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των τραπεζών, όπως της Mizuho Financial Group Inc., καθώς εικάζεται ότι η βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και τα κέρδη από τις επενδύσεις σε μετοχές, θα βοηθήσουν τις εταιρείες να επιστρέψουν στην κερδοφορία.

Οι μετοχές της NTT DoCoMo Inc. και οι μετοχές των εταιρειών με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία κινήθηκαν ανοδικά, μετά την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας η οποία έδειξε ότι οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας ήταν λιγότερο απαισιόδοξες τον Ιούνιο.

«Η οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης», ανέφερε ο Norihito Kanai, ο οποίος διαχειρίζεται 2,5 δισ. δολ. σε μετοχές με την Meiji Dresdner Asset Management Co. και κατέχει μετοχές της Canon Inc., συμπληρώνοντας : «Με τις αγορές να κάνουν ράλι, οι Ιάπωνες επενδυτές υποκινούνται να κινηθούν επίσης θετικά».

Ο δείκτης Nikkei αναρριχήθηκε κατά 1,8% φθάνοντας στις 9.447,99 μονάδες στις 11 π.μ., στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix κέρδιζε ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στις 934,04, μονάδες σημειώνοντας κέρδη για ενδέκατη ημέρα σε σύνολο 12 ημερών. Και οι δύο δείκτες είχαν τις καλύτερες επιδόσεις αυτό το τρίμηνο, ενώ ανάλογες είχαν και το τρίμηνο που είχε λήξει τον Μάρτιο του 1999.

Αλλού στην Ασία, η αισιοδοξία ότι οι πωλήσεις των chip για κομπιούτερ ενδέχεται να αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο, ώθησαν ανοδικά τους δείκτες στη Ν. Κορέα και την Ταϊβάν. Ο Kospi κέρδιζε ποσοστό 1,2%, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές της Samsung Electronics Co. και της Hynix Semiconductor Inc., τη στιγμή που ο δείκτης TWSE στην Ταϊβάν κέρδιζε ποσοστό 0,7%, μετά τη σημαντική άνοδο των μετοχών της Nanya Technology Corp. και της ProMOS Technologies Inc.

Στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times σημείωνε κέρδη 0,9%, με τα υψηλότερα να σημειώνουν οι μετοχές που σχετίζονται με τον κλάδο των των κομπιούτερ και μετά τα κέρδη που εμφάνισαν οι μετοχές στις ΗΠΑ, αυξάνοντας έτσι την αισιοδοξία ότι η μεγαλύτερη αγορά της νήσου στο εξωτερικό βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης.

Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχωρούσε κατά 0,4% με τις μεγαλύτερες απώλειες να εμφανίζουν οι μετοχές της BHP Billiton και άλλων μεταλλευτικών εταιρειών.

Το δολάριο της Αυστραλίας κινήθηκε ανοδικά φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πέντε ετών, μετά τη διατήρηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την κεντρική τράπεζα της χώρας στα ίδια επίπεδα, κάτι το οποίο απειλεί να μειώσει την αξία των εσόδων της χώρας από τις ΗΠΑ.

Ολοι οι άλλοι δείκτες στην περιφέρεια κινούντο ανοδικά εκτός από τους δείκτες στην Κίνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα