Τα ασιατικά αυτοκίνητα αυξάνουν και πάλι το μερίδιό τους στις ΗΠΑ

Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2003 08:22
UPD:08:40

Τίποτα δεν έχει αλλάξει, όλα έχουν αλλάξει! Ετσι διαφημίζει η Nissan το νέο μοντέλο της Maxima 2004, με το οποίο κατακτά την αγορά των ΗΠΑ.

H Nissan Motor Co. και η Toyota Motor Corp. οδήγησαν την άνοδο των πωλήσεων των ασιατικών αυτοκινητοβιομηχανιών και του μεριδίου τους στην αγορά των ΗΠΑ τον Ιούνιο, καθώς προσήλκυσαν αγοραστές με τα νέα μοντέλα τους περισσότερο από τις αμερικανικές ανταγωνίστριές τους, οι οποίες προσέφεραν μόνο οικονομικά κίνητρα.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg News, η Nissan, η οποία κατατάσσεται στην έκτη θέση μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών στις ΗΠΑ, οδήγησε στην αύξηση των πωλήσεων του κλάδου σε ποσοστό της τάξης του 22%, τη στιγμή που η υπ' αριθμόν τέσσερα, Toyota, είχε αύξηση 11% των πωλήσεών της και η πέμπτη κατά σειρά Honda Motor Co. αύξησε τις πωλήσεις της κατά 8,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Autodata Corp.

Το μερίδιο των ασιατικών αυτοκινητοβιομηχανιών αυξήθηκε κατά 1,3%, φθάνοντας στο 31,3% τον περασμένο μήνα, ενώ το σύνολο των πωλήσεων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε ποσοστό 4,1% φθάνοντας στα 1,48 εκατ. αυτοκίνητα.

Τα νέα ανασχεδιασμένα μοντέλα, όπως το Maxima και το Infiniti FX της Nissan, και το μίνι φορτηγό Sienna της Toyota, βοήθησαν τις ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Οι ιαπωνικές βιομηχανίες του κλάδου ξεπέρασαν τις βασικές αμερικανικές ανταγωνίστριές τους τον Μάϊο στην έκθεση ποιότητας και είναι έτοιμες να παράγουν περισσότερα νέα μοντέλα για τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο.

«Η General Motors ουσιαστικά χαρίζει τα αυτοκίνητά της και ο κόσμος θέλει ακόμη να αγοράζει Honda και Nissan», ανέφερε ο Alexander Muromcew, ο οποίος διαχειρίζεται 53 δισ. δολ. στο χαρτοφυλάκιό του με την Loomis Sayles & Co., στο οποίο υπάρχουν μετοχές της Nissan και της Honda. Ο ίδιος συμπλήρωσε : «Δεν βλέπω κάτι στον ορίζοντα το οποίο ενδέχεται να αλλάξει την παρούσα κατάσταση».

Οι μετοχές της Nissan κέρδιζαν ποσοστό 2,6%, φθάνοντας στα 1.170 γιεν και διαπραγματεύθηκαν στα 1.165 γιεν η μία στη 1:07' μ.μ. στο Τόκυο (τοπική ώρα). Η Toyota κέρδιζε ποσοστό 1,3% φθάνοντας στις 3.160 γιεν και η Honda σημείωνε άνοδο 1,1% φθάνοντας στις 4.550 γιεν η μία.

Συνολικά οι πωλήσεις ασιατικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε ποσοστό 8,6%%, φθάνοντας στα 462.591 αυτοκίνητα, ανακοίνωσε η Autodata, ενώ το σύνολο της αγοράς αυτοκινήτου στις ΗΠΑ αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Ισχυρή αγορά

Ο επικεφαλής της Nissan, Carlos Ghosn, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η αγορά στις ΗΠΑ είναι περισσότερο ισχυρή από τις εκτιμήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών που θέλουν τις πωλήσεις στα 15,5 εκατ. οχήματα και χαμηλότερες κατά 16,8% έναντι του 2002.

Ο ίδιος συμπλήρωσε : «Ελπίζουμε οι εκτιμήσεις αυτές να είναι λανθασμένες, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτήν την πρόβλεψη. Μπαίνουμε σε νέους τομείς της αγοράς με σήματα και νέα μοντέλα και αυτό πιστεύω θα λειτουργήσει θετικά για τη Nissan».

Η General Motors Corp., η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Ιούνιο, ενώ αμετάβλητες ήταν οι πωλήσεις της Ford Motor Co., σε σύγκριση με τις αντίστοιχες πριν από έναν χρόνο και αύξηση σε ποσοστό 6,3%, σημείωσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων Chrysler, της DaimlerChrysler AG.

Το μερίδιο και των τριών αυτοκινητοβιομηχανιών μειώθηκε κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας στο 61,6%.

Μάλιστα, το μερίδιο τους στην αγορά μειώθηκε, παρά το γεγονός ότι οι δαπάνες για την αγορά αυτοκινήτων τον Ιούνιο αυξήθηκαν σε ποσοστό 5,8% έναντι του Μαΐου, φθάνοντας τα 3.499 δολ. ανά αυτοκίνητο, σύμφωνα με τα στοιχεία της CNW Marketing Research.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα