Ενεργή η συμμετοχή του ΔΝΤ στην Κύπρο

Διαπραγματεύσεις για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης λύσης στα προβλήματα χρέους του τραπεζικού τομέα
Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2013 09:10
REUTERS/ANDREAS MANOLIS

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλή.

Με εντατικούς ρυθμούς και με στόχο μία «βιώσιμη λύση» θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τη στήριξη της Κύπρου, όπως επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ώρα που οι Ευρωπαίοι φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορούν να αγνοήσουν, παρά τα μικροκομματικά παιχνίδια στη Γερμανία, όπου κλιμακώνεται η προεκλογική εκστρατεία. Η Λευκωσία από την πλευρά της συνεχίζει τις επαφές και με τη ρωσική πλευρά.

ΔΝΤ
Το ΔΝΤ για την Κύπρο

«Το ΔΝΤ εργάζεται σκληρά με την Κύπρο για την ανάπτυξη μίας βιώσιμης λύσης στα προβλήματα του τραπεζικού της τομέα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του διεθνούς οργανισμού, Τζέρι Ράις, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ θα κορυφωθούν με τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει από τις εκλογές. Ο κ. Ράις σημείωσε ακόμη ότι η Κύπρος έχει καταφέρει να καλύψει μέχρι στιγμής τις ανάγκες μέσω εσωτερικού δανεισμού και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Στην ολλανδική Βουλή

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, από τη Χάγη, όπου βρέθηκε προσκεκλημένος να μιλήσει στην ολλανδική Βουλή, επανέλαβε ότι για το πρόγραμμα στήριξης θα χρειαστούν περίπου 17 δισ. ευρώ. Οπως είπε, τα 10 δισ. ευρώ εξ αυτών θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μόνο 6 με 6,5 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση του χρέους. «Επομένως όταν μιλούν για άλλο ένα 100% του ΑΕΠ του κυπριακού ΑΕΠ, δεν είναι 100%», τόνισε.

Ο κ. Σιαρλή υπογράμμισε παράλληλα ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, η οποία και αναμένεται να πει το «ναι» στην παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ, έως το 2022 από το 2016, που είναι σήμερα. «Εχουμε όλες τις ενδείξεις ότι θα γίνουν οι επεκτάσεις (των ωριμάνσεων), ώστε να εξασφαλιστεί πως το χρέος θα είναι βιώσιμο», είπε χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε δε ότι εάν η Ρωσία συμμετάσχει τελικά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, θα ισχύσουν ακριβώς οι ίδιοι όροι, που ισχύουν και για τους άλλους πιστωτές.

Το μεγάλο «αγκάθι» στις έως τώρα διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα φαίνεται να είναι η σκληρή στάση της Γερμανίας, αλλά και άλλων χωρών, που επικαλούνται τις στενές σχέσεις του κυπριακού τραπεζικού τομέα με Ρώσους επιχειρηματίες και τις κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) τόνισε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την όποια απόφαση για παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο, εάν δεν υπάρξουν ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις ότι θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος. «Δεν θα διασφαλίσουμε τις καταθέσεις ρωσικού βρώμικου χρήματος σε κυπριακές τράπεζες με χρήματα Γερμανών φορολογουμένων», δήλωσε χαρακτηριστικά στην Handelsblatt ο αρμόδιος του SPD για τον προϋπολογισμό, Κάρστεν Σνάιντερ, προσθέτοντας ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται να λάβει βοήθεια από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης «χωρίς ουσιαστική συμμετοχή του κεφαλαίου της Κύπρου στην προσπάθεια αποκατάστασης της χώρας».

Η εφημερίδα σχολίασε δε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα επιδιώξει, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, να θέσει την Κύπρο «υπό μόνιμη επιτήρηση». Ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, αρμόδιος των Χριστιανοδημοκρατών για τον προϋπολογισμό, υπογράμμισε πάντως ότι όλοι οι Γερμανοί βουλευτές αντιλαμβάνονται πως μία κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος θα συνιστούσε απειλή για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Απάντηση

Στις γερμανικές κατηγορίες απάντησε με συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit o κ. Σιαρλή. «Είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε τα πάντα. Οι περισσότεροι νόμοι για ξέπλυμα χρήματος ισχύουν εδώ και χρόνια, αλλά αμελήσαμε μέχρι σήμερα να εξηγήσουμε στους εταίρους μας τι είδους μέτρα έχουμε πάρει», είπε ο Κύπριος υπουργός.

Σε ανάλυσή του, εν τω μεταξύ, υπό τον τίτλο «Κύπρος: μικρό νησί, μεγάλο πρόβλημα» το Reuters επισημαίνει ότι το κυπριακό ζήτημα δεν μπορεί να αγνοηθεί, καθώς θα μπορούσε να πυροδοτήσει έντονες αναταράξεις στη νομισματική ένωση.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ - ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα