Eντυπωσιακή άνοδος στο Τόκιο

Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2003 09:56

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ποσοστιαία άνοδο σε διάστημα επτά μηνών σημείωσε σήμερα ο βασικός δείκτης του ιαπωνικού χρηματιστηρίου με πρωταγωνιστές τους τίτλους των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιρειών.

Ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 3,38% και διαμορφώθηκε στις 9.592,24 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Σεπτεμβρίου 2002.

Εντυπωσιακά κέρδη κατέγραψε και ο δείκτης Topix, ο οποίος έκλεισε στις 945,24 μονάδες αυξημένος κατά 4,22%.

Η νέα σημαντική άνοδος των ιαπωνικών μετοχών αποδίδεται στην ανάκαμψη της Wall Street προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς και στα ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας που δημιουργούν προσδοκίες βελτίωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση NTC Resarch/Reuters, ο δείκτης PMI που καταγράφει την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα της Ιαπωνίας διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 50,4 της κλίμακας υπερβαίνοντας το επίπεδο των 50 μονάδων, το οποίο αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την ανάπτυξη του τομέα.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στην τριμηνιαία έκθεση «Τανκάν» της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με την οποία ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε στο –5 τον Ιούνιο, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2001, από –10 το Μάρτιο.

Η παραπάνω έρευνα δείχνει επίσης ότι στην τρέχουσα χρήση οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας σχεδιάζουν ν΄ αυξήσουν κατά 5% τις επενδυτικές τους δαπάνες σε σχέση με την προηγούμενη.

«Η οικονομία βελτιώνεται. Οι μετοχές καθίστανται περισσότερο ελκυστικές από τα ομόλογα», δήλωσε στο Bloomberg στέλεχος της ιαπωνικής Yasuda Capital Management Co.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε ο κλάδος των τραπεζών με τη μετοχή της UFJ Holdings να κλείνει με άνοδο 15,31%. Αξιόλογα κέρδη (7,35%) κατέγραψε και ο τίτλος της Resona Holdings.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα