Aνέκαμψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2003 19:09

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ κέρδη κατέγραψαν σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων υπερκαλύπτοντας τις χθεσινές τους απώλειες.

Η σημερινή ανάκαμψη αποδίδεται σε ορισμένα θετικά νέα από το χώρο των επιχειρήσεων, στο ανοδικό άνοιγμα της Wall Street και στα ενθαρρυντικά στοιχεία που δόθηκαν το απόγευμα στη δημοσιότητα σχετικά για τις βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι εν λόγω παραγγελίες σημείωσαν το Μάιο αύξηση κατά 0,4% έναντι μείωσης 3% - βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων – τον Απρίλιο. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,2% το Μάιο.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.006,9 μονάδες αυξημένος κατά 1,08%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.079,07 μονάδες με κέρδη 2,19% και στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX στις 294,17 μονάδες σημειώνοντας σημαντική άνοδο κατά 3,18.

Περίπου δύο ώρες πριν από το τέλος της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 2,23% έχοντας φθάσει τις 3.216,6 μονάδες.

Μεγάλη άνοδο, άνω του 6%, σημείωσε ο τίτλος της Credit Suisse μετά την απόφαση δύο αμερικανών ομοσπονδιακών δικαστών να απορρίψουν αγωγές επενδυτών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι εκτιμήσεις αναλυτών σε τέσσερις από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους στη Wall Street είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν χρήματα στη χρηματιστηριακή αγορά.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε και ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών στον απόηχο της είδησης ότι τον Ιούνιο η μηνιαία αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ ήταν σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των αναλυτών. Η μετοχική τιμή της γερμανικής BMW ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 3,32%.

Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας επωφελούμενες από την αύξηση των τιμών σε ορισμένα είδη μικροεπεξεργαστών. Η μετοχή της ολλανδικής ASML σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο κατά 8,8%.

Τέλος, αξιόλογα κέρδη (3,37%) καταγράφει η μετοχή της γερμανικής εταιρείας λογισμικού SAP στον απόηχο της είδησης ότι η Merrill Lynch αναβάθμισε την επενδυτική της σύσταση για την αμερικανική Microsoft σε «αγορά».

Στη σχετική της έκθεση η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επικαλείται τη βελτίωση που εμφανίζουν οι πωλήσεις προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς και τις προσδοκίες ότι η Microsoft θα αυξήσει σημαντικά το μέρισμά της προς τους μετόχους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα