Νέα δεδομένα για τα πανωτόκια

Απόφαση του Εφετείου
Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2003 10:11

ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ το θέμα των πανωτοκίων η απόφαση του Εφετείου Αθηνών που χαρακτηρίζει αντισυνταγματική τη διάταξη του νόμου 2789/2000 που δεν επέτρεπε σε δανειολήπτες να διεκδικήσουν ποσά που είχαν καταβάλει, πριν τη νομοθετική ρύθμιση, και προέρχονταν από παράνομο ανατοκισμό.

Από πλευράς της Εμπορικής, η οποία υποχρεώθηκε με βάση την απόφαση του Εφετείου να επιστρέψει σε οφειλέτη και συγκεκριμένα, εγγυητή δανείου ποσό 205 χιλιάδων ευρώ, επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν αφορά συνολικά το θέμα των πανωτοκίων, αλλά αποτελεί μοναδική και συγκεκριμένη απόφαση.

Η απόφαση 3365/2003 του Εφετείου Αθηνών, στην οποία αναφέρθηκε χθες σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», αφορά εγγυητή σε σύμβαση δανείου που είχε χορηγήσει η Εμπορική τη δεκαετία του 1980 προς επιχείρηση, η οποία στη συνέχεια πτώχευσε.

Η τράπεζα ζήτησε από τον εγγυητή - και μέτοχο της εταιρείας, την καταβολή των οφειλών, μέρος των οποίων ζήτησε ο εγγυητής να του επιστραφούν επικαλούμενος παράνομο ανατοκισμό. Σύμφωνα με την απόφαση, η Εμπορική Τράπεζα επικαλέστηκε διάταξη του νόμου 2789/2000 που δεν επιτρέπει την επιστροφή καταβληθέντων ποσών που προέρχονται από παράνομο ανατοκισμό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα