Στη σκιά της ανεργίας η Ν.Υ.

Με άνοδο η Ευρώπη
Παρασκευή, 04 Ιουλίου 2003 00:01
UPD:06:52

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ των στοιχείων για την αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ στα υψηλότερα επίπεδα εννέα ετών κινήθηκαν οι μετοχικές τιμές στη Wall Street, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας και των εταιρικών κερδών.

Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 6,4% τον Ιούνιο, καθώς συρρικνώθηκαν 30.000 θέσεις εργασίας, ξεπερνώντας τις προβλέψεις αναλυτών. «Τα στοιχεία για την ανεργία ήταν μία καταστροφή.

Ολοι πίστευαν ότι η αμερικανική οικονομία είχε αρχίσει να ανακάμπτει ή τουλάχιστον να παρουσιάζει κάποια σταθερότητα στην αγορά εργασίας, διαψεύσθηκαν όμως», αναφέρουν αναλυτές της αγοράς. Την αγορά «βάρυναν» επίσης και οι προειδοποιήσεις εταιρειών από το χώρο λογισμικού.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 72,63 μονάδες, ποσοστό 0,79%, φθάνοντας στις 9.070,21 μονάδες. Με απώλειες 15,27 μονάδων, ποσοστό 0,91%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.663,46 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθοδηγούμενα από τα κέρδη των μετοχών στους τομείς φαρμάκων και αυτοκινήτων αν και τα αντιφατικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού συντήρησαν τους φόβους για την οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές εταιρειών κοινής ωφέλειας, τροφίμων και ποτών δέχθηκαν πιέσεις καθώς αρκετοί επενδυτές ρευστοποίησαν κέρδη σε ασφαλείς μετοχές για να τοποθετηθούν σε μετοχές με περισσότερο ρίσκο, με πιο ελκυστικές αποτιμήσεις.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 0,6% ο πρώτος και αμετάβλητος ο δεύτερος, με τον πρώτο δείκτη να υπερβαίνει τις 853 μονάδες.

«Πιστεύω πως βρισκόμαστε στην αρχή μιας θετικής περιόδου, αν και ασταθούς που θα περιλαμβάνει περιόδους διόρθωσης όπως αυτή που ζούμε αυτή τη στιγμή,» δήλωσε ο Ολιβιέ Γκαρνιέρ, της SocGen Assets Management στο Παρίσι.

Ο Γκαρνιέρ εκτιμά πως τα εταιρικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί, η προοπτική χαμηλών επιτοκίων μελλοντικά και ενδείξεις ήπιας ανάκαμψης στις ΗΠΑ στηρίζουν το θετικό κλίμα στις αγορές.

Οι όγκοι συναλλαγών στην Ευρώπη ήταν χαμηλοί λόγω της σημερινής αργίας στην Αμερική (Ημέρα Ανεξαρτησίας).

Οι μετοχές αυτοκινήτου είχαν την τιμητική τους για ακόμη μια συνεδρίαση, με τις μετοχές των DaimlerChrysler, Volkswage, Renault, Peugeot, Valeo να ξεχωρίζουν.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα