Στο στόχαστρο ο όμιλος Ουζάν στην Τουρκία

Παρασκευή, 04 Ιουλίου 2003 18:04

Η Επιτροπή Τραπεζικού Ελέγχου και Επίβλεψης (BDDK) της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι διόρισε κρατικό επίτροπο σε μία από τις δύο τράπεζες που ανήκουν στον όμιλο Ουζάν, την Imar Bankasi, επειδή «η συνέχιση των δραστηριοτήτων της δημιουργεί κίνδυνο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του οικονομικού συστήματος της χώρας».

Η τράπεζα, η οποία είχε γίνει γνωστή με μια διαφημιστική εκστρατεία στο πλαίσιο της οποίας υποσχόταν στους καταθέτες το υψηλότερο επιτόκιο για την τοποθέτηση συναλλάγματος, είχε καταγράψει το 2002 ζημία περίπου 65 εκατομμυρίων ευρώ.

Η οικογένεια Ουζάν, μία από τις πλουσιότερες της Τουρκίας, ελέγχει και εταιρείες που ειδικεύονται στις κατασκευές και την ενέργεια, αλλά και την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Telsim, που διώκεται στις ΗΠΑ για απάτη έπειτα από καταγγελία της εταιρείας Motorola.

Ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, ο Τζεμ, είναι αρχηγός του εθνικιστικού Νεαρού Κόμματος (GP), το οποίο αν γίνονταν σήμερα εκλογές θα έπαιρνε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, 17% από 7% που είχε πάρει στις εκλογές του Νοεμβρίου 2002.

Το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο απαγόρευσε χθες τη λειτουργία για ένα μήνα πέντε τηλεοπτικών καναλιών που ανήκουν στον όμιλο Ουζάν για μεροληψία υπέρ συμφερόντων της οικογένειας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα