Κλίμα ατονίας στην Ευρώπη

Αργία στη Νέα Υόρκη
Σάββατο, 05 Ιουλίου 2003 00:01

ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η αργία στις ΗΠΑ (Ημέρα Ανεξαρτησίας) και η απουσία κινήτρων στο εσωτερικό κράτησαν τον μεγαλύτερο όγκο των επενδυτών εκτός συναλλαγών.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,32% και 0,65%, αντίστοιχα, με τους δύο δείκτες να διατηρούνται πάνω από τις 850 και 2400 μονάδες, αντίστοιχα.

Ο πρώτος δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του ένα τοις εκατό σε εβδομαδιαία βάση, καθώς φόβοι για την πορεία των εταιρικών κερδών στο δεύτερο τρίμηνο οδήγησαν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις τίτλων.

«Οι αγορές εξακολουθούν να διχάζονται ανάμεσα στους διαφορετικούς παράγοντες, όπως τα κέρδη, οι προβλέψεις αναιμικής ανάκαμψης, η αίσθηση πως η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν πρόκειται να μειώσει άλλο τα επιτόκια και αμφιβολίες κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συμφωνήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη», ανέφερε η Βαλερί Πλανιόλ της CIC.

Η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων αρχίζει το νέο επταήμερο με την General Electric στις ΗΠΑ και την L'Oreal στην Ευρώπη.

Ο Τόμας Αντονι, της ΑΒΝ Amro στο Αμστερνταμ, εκτιμά πως ο πανευρωπαϊκός δείκτης των 50 επιλεγμένων μετοχών θα υποχωρήσει, πιθανότατα, στις 2.000 μονάδες προτού επανέλθει σε ανοδική πορεία ξανά.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν οριακά, 0,6% στο Λονδίνο, 0,1% στο Παρίσι και 0,5% στη Φραγκφούρτη.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: UPM Kymmene, Stora Enso, Metso, Soitec (-21,5%), Orange (-3%), Vendex (-14,5%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε υποχωρήσει στις 9.547 μονάδες, διακόπτοντας την τριήμερη κούρσα στα ψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών.

Ο δείκτης είχε ενισχυθεί κατά 6% το προηγούμενο τριήμερο και αρκετοί ήταν αυτοί που θεώρησαν αναγκαία μια διόρθωση των μετοχικών τιμών. Το κλίμα στην ιαπωνική αγορά βελτιώθηκε μαζί με την πιο αισιόδοξη εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας για την κατάσταση της οικονομίας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα