Πρόταση επιθετικής εξαγοράς της Pechiney από Alcan

Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2003 13:24
UPD:13:27

Η υπ' αριθμόν δύο παγκοσμίως παραγωγός αλουμινίου, καναδική Alcan Inc. προχώρησε σε προσφορά επιθετικής εξαγοράς της υπ' αριθμόν τέσσερα εταιρείας του κλάδου, γαλλικής Pechiney SA.

Η προσφορά - την οποία η εκπρόσωπος της γαλλικής εταιρείας Κριστέλ Ιβινς χαρακτήρισε «μη φιλική» - ανέρχεται σε 3,39 δισ. ευρώ σε μετοχές και μετρητά: 123 ευρώ και τρεις νέες μετοχές της Alcan για κάθε πέντε μετοχές της Pechiney, αποτιμώντας τη μετοχή της γαλλικής εταιρείας σε 41 ευρώ, 21 ευρώ πάνω από τα επίπεδα στα οποία διαμορφώθηκε κατά την επίσημη λήξη της συνεδρίασης την περασμένη Παρασκευή.

Στη βάση των στοιχείων που γνωστοποιήθηκαν για το 2002, οι συνδυασμένες δραστηριότητες των Alcan και Pechiney θα είχαν πωλήσεις ύψους 23,7 δισ. δολαρίων αφήνοντας στη δεύτερη θέση την αμερικανική Alcoa με πωλήσεις 20,2 δισ. δολαρίων στο περυσινό έτος χρήσης.

Τον Αύγουστο του 1999, η Alcan συμφώνησε να προχωρήσει στην εξαγορά της Pechiney και των μονάδων αλουμινίου της Algroup. Η άρνηση των θεσμικών αρχών ανταγωνισμού των Βρυξελλών επέτρεψε στην Pechiney να διατηρήσει την ανεξαρτησία της.

Ορισμένοι αναλυτές ερμηνεύουν την τελευταία κίνηση της Alcan ως εκτίμησή της ότι βελτιώθηκε το περιβάλλον ρύθμισης θεμάτων ανταγωνισμού. Αλλοι, τη θεωρούν ως ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης σε επικείμενη ανάκαμψη των οικονομιών.

Πηγές: AΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα