Αλμα μέσω της τεχνολογίας

Νέα πνοή στα Χρηματιστήρια Ν.Υ. και Ευρώπης
Τρίτη, 08 Ιουλίου 2003 00:01
UPD:07:06

ΣΤΑ ΥΨΗ εκτινάχθηκαν χθες οι μετοχές τεχνολογίας στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, με το Nasdaq να διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα 13 μηνών, καθώς τα θετικά σχόλια από αναλυτές της Wall Street και οι προβλέψεις για οικονομική ανάκαμψη πυροδότησαν αγοραστικό ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών.

Οι μετοχές του τομέα ημιαγωγών παρουσίασαν εντυπωσιακή άνοδο, με τη μετοχή της Advanced Micro Devices, της Applied Materials και της Novellus Systems να παρουσιάζουν κέρδη άνω του 6%.

Συναλλασσόμενοι ανέφεραν ότι ο τομέας στηρίχθηκε από την προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων των J.P.Morgan και Merrill Lynch για τα κέρδη ανά μετοχή το 2004 της Infineon, του δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστή επεξεργαστών στην Ευρώπη.

«Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων αισθάνονται καλύτερα σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της οικονομίας τους προσεχείς 12 έως 18 μήνες, ενώ ο τομέας ημιαγωγών αποτελεί ένα από τα πιο ελκυστικά μέσα των επενδυτών για να συμμετάσχουν σε αυτό το ράλι», αναφέρει ο Ερικ Ρόουθντς, αναλυτής της Friedman, Billings, Ramsey, σε θέματα ημιαγωγών.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 146,58 μονάδες, ποσοστό 1,62%, φθάνοντας στις 9.216,79 μονάδες. Με άνοδο 57,25 μονάδων, ποσοστό 3,44%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.720,71 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εκτινάχθηκαν στα ψηλότερα επίπεδα πολλών μηνών, καθώς οι μετοχές τεχνολογίας κέρδισαν σημαντικό έδαφος υποστηριζόμενες από την επανεμφάνιση των ελπίδων για καλύτερες ημέρες στον κλάδο, ενώ και η δραστηριοποίηση της αγοράς εξαγορών και συγχωνεύσεων έδωσε νέα πνοή στα χρηματιστήρια.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 2,5% και 3,3%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να πλησιάζει τις 880 μονάδες. Οι δείκτες στα εθνικά χρηματιστήρια έκλεισαν με σημαντικά κέρδη (Φραγκφούρτη 3,5%, Παρίσι 3,6% και Λονδίνο 1,3%).

Σημαντική ήταν η συμβολή και των μετοχών χημικών, με τις ευρωπαϊκές μετοχές εταιρειών που έχουν κυρίως εξαγωγική δραστηριότητα να ανακάμπτουν θεαματικά βλέποντας το ευρώ να υποχωρεί έναντι του δολαρίου.

Στον τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων, η κίνηση ήταν αυξημένη με τις υποθέσεις των Alcan-Pechiney, Volkswagen-MAN.

Εμπειρογνώμονες τόνισαν πως η χθεσινή αντίδραση της αγοράς αποδεικνύει ότι ενώ οι επενδυτές δεν είναι απόλυτα αισιόδοξοι για το μέλλον, ωστόσο, μπορούν να δουν μακροπρόθεσμα και να τοποθετηθούν ανάλογα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα