Περισσότερο από το ένα τρίτο των επιχειρήσεων παγκοσμίως, έχει καταγγείλει τουλάχιστον μία περίπτωση απάτης τα τελευταία δύο χρόνια. Εκτιμάται ότι ο μέσος όρος ζημίας για κάθε εταιρεία που έχει πέσει θύμα οικονομικού εγκλήματος ξεπερνά τα δύο εκ. δολάρια, ενώ σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Αφρική (51%) και τη Βόρειο Αμερική (41%), σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε 50 χώρες του κόσμου από τη PricewaterhouseCoopers, σε συνεργασία με τους Wilmer Cutler and Pickering για τις ΗΠΑ.
Τα συμπεράσματα της έρευνας βασίζονται σε 3.600 συνεντεύξεις που δόθηκαν από Διευθύνοντες Συμβούλους, Οικονομικούς Διευθυντές και ειδικούς σε θέματα εντοπισμού και πρόληψης του οικονομικού εγκλήματος.
Σε ότι αφορά τις χώρες της Ευρώπης, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, ο αριθμός των οργανισμών που κατήγγειλαν υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος κυμαίνεται από 26% έως 37%.
Πιο επιρρεπείς στο οικονομικό έγκλημα παρουσιάζονται εταιρείες που απασχολούν μεγάλο αριθμό προσωπικού, αφού το 52% επιχειρήσεων με προσωπικό που υπερβαίνει τα 1.000 άτομα παραδέχεται ότι έχει πέσει θύμα απάτης, σε σύγκριση με τις μικρότερες εταιρείες όπου το ποσοστό ανέρχεται στο 37%.
Δύο παράγοντες που φαίνεται να αυξάνουν τις πιθανότητες διάπραξης οικονομικού εγκλήματος στις μεγάλες επιχειρήσεις, αφορούν τις επενδύσεις σε ξένες, επομένως άγνωστες, αγορές, και την αποκέντρωση της διοίκησης που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου.
Ο κλάδος που αναφέρει τις περισσότερες υποθέσεις οικονομικών ατασθαλιών είναι αυτός της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Μία στις έξι τράπεζες, για παράδειγμα, έχει εντοπίσει κάποια υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.
Σημειώνεται, ότι μόνο οι μισές εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν ασφαλιστεί κατά του οικονομικού εγκλήματος.
Το 47% των ερωτηθέντων εκτιμά πως το οικονομικό έγκλημα είχε όντως επηρεάσει αρνητικά και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα την πορεία της μετοχής τους.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η οικονομική απάτη θα αυξηθεί τα επόμενα πέντε χρόνια, και το 35% αναμένει ότι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν εγκλήματα, όπως η κλοπή περιουσιακών στοιχείων, και το ηλεκτρονικό έγκλημα.