Η Ελλάδα στην 24η θέση σε σχέση με την ανθρώπινη ανάπτυξη

Τρίτη, 08 Ιουλίου 2003 17:58

Σε σύνολο 175 χωρών η Ελλάδα καταλαμβάνει την 24η θέση σε σχέση με την ανθρώπινη ανάπτυξη, όπως αυτή καταγράφεται στον Ετήσιο Δείκτη Ανάπτυξης (ΔΑΑ) που περιλαμβάνεται στην τελευταία έκθεση του ΟΗΕ.

Ο δείκτης είναι ένας σύνθετος τρόπος μέτρησης του προσδόκιμου ζωής, της εκπαίδευσης και του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Η Νορβηγία καταλαμβάνει στον σχετικό κατάλογο την πρώτη θέση, οι ΗΠΑ την έβδομη, και η Σιέρα Λεόνε την τελευταία.

Ο πίνακας αυτός δείχνει ότι σχεδόν όλες οι χώρες των τελευταίων θέσεων, βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική, ενώ σχεδόν οι μισές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής κατέγραψαν ύφεση ή στασιμότητα από τη δεκαετία του 1990. Μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος σημειώνεται και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, και ιδιαίτερα σε πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες.

Αλμα φαίνεται ότι έχει πετύχει η Βραζιλία, κυρίως από τη βελτίωση στον τομέα της εκπαίδευσης. Επίσης βελτιώθηκαν η Βολιβία και το Περού λόγω των μεταρρυθμίσων στην κοινωνική πολιτική, ανοδική πορεία παρατηρήθηκε στην Κίνα, το Λάος, τη Μαλαισία, το Νεπάλ και την Ταϊλάνδη, ενώ σημαντική βελτίωση στην κατάταξή τους σημείωσαν το Μπενίν, η Γκάνα, ο Μαυρίκιος, η Ρουάντα, η Σενεγάλη και η Ουγκάντα.

Οσο για τον πίνακα με τα Κριτήρια Μέτρησης της Ενδυνάμωσης ως προς το Φύλο (ΚΜΕΦ) τα οποία δείχνουν τη συμμετοχή των γυναικών στον πολιτικό και οικονομικό στίβο, εκεί βρίσκουμε και τις περισσότερες εκπλήξεις, αφού πολλές φτωχές χώρες έχουν καλύτερες επιδόσεις από πολύ πλουσιότερες. Μποτσουάνα, Κόστα Ρίκα και Ναμίμπια βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ιαπωνία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα