Χωρίς πυξίδα η Νέα Υόρκη

Ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη
Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2003 00:01
UPD:06:51

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ χωρίς κατευθύνσεις ήταν η χθεσινή για τη Wall Street, έπειτα από δύο διαδοχικές ημέρες κερδών. To κλίμα ήταν υποτονικό, με τους επενδυτές να αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα εταιρειών, καθώς αρχίζει η περίοδος αποτελεσμάτων της εταιρικής Αμερικής.

Μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, αναμένονταν τα αποτελέσματα της Yahoo και της Genentech. Ο τομέας καπνοβιομηχανίας συγκαταλέγεται μεταξύ των κλάδων που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Η μετοχή της Altria Group υποχώρησε περισσότερο από 8%, παρασύροντας μαζί της και τα blue chip. Αιτία της πτώσης της ήταν υποβάθμιση εκτιμήσεων των αναλυτών, καθώς και οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο νομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το τμήμα της Philip Morris USA.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 66,88 μονάδες, ποσοστό 0,73%, φθάνοντας στις 9.156,21 μονάδες. Ανοδο 1,00 μονάδας, ποσοστό 0,06%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.747,46 μονάδες.

Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση με τους επενδυτές να συνεχίζουν τη ρευστοποίηση κερδών και τις μετοχές τεχνολογίας να παραμένουν -μόνες τους- σε πορεία ανόδου, περιορίζοντας τις συνολικές απώλειες των αγορών.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με πτώση 0,75% και 0,79%, αντίστοιχα, ενώ ανάλογες ήταν οι απώλειες και των εθνικών δεικτών.

«Η κούρσα ανόδου δεν έχει τελειώσει» δήλωσε ο Πιερ Βινιό της γαλλικής τράπεζας CIC. «Σίγουρα, τα εταιρικά κέρδη θα αποδείξουν πως ο επιχειρηματικός τομέας δεν βρίσκεται σε τέλεια κατάσταση αλλά τα χαμηλά επιτόκια επιτρέπουν στις εταιρείες να αναχρηματοδοτούν τα χρέη και να «καθαρίζουν» τους ισολογισμούς τους».

Ο Βινιό εκτιμά πως ο δείκτης των 50 επιλεγμένων μετοχών θα βρίσκεται στις 2.670 μονάδες στο τέλος καλοκαιριού.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές εμφανίζονται, πάντως, αρκετά νευρικοί περιμένοντας την έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων του δεύτερου τρίμηνου. Χθες, η μετοχή της Logitech έχασε το 28% της αξίας της, ενώ η Nokia ενισχύθηκε κατά 4%, ανεβάζοντας τα κέρδη της από την προηγούμενη Παρασκευή στο 10%. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δέχθηκαν πιέσεις, με τις μετοχές των BMW, Volkswagen, DaimlerChrysler να υποχωρούν, ενώ δραστήριες ήταν επίσης οι μετοχές των Allianz (+1%), Swiss Re (-1,6%), Banesto, GUS (-4,2%), Sodexho Alliance (-3,5%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα