Συνάντηση είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θα ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2004.
Η πρόταση του υπουργού δεν ικανοποίησε τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, αφού «το ζήτημα είναι οι όποιες αυξήσεις της χρονιάς να σταθεροποιούν την προοπτική σταθερού μισθολογίου».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας η πρόταση «δίνει μέσες μηνιαίες αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες κυμαίνονται από 4% έως 6% ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο.
Με τον τρόπο αυτό, ενισχύονται και οι συντάξεις, οι οποίες, την επόμενη χρονιά, θα έχουν μία αύξηση άνω του 4 και, σε πολλές περιπτώσεις, 5%.
Στη νέα δομή, περιλαμβάνονται τα εξής:
1. Ενσωμάτωση στο βασικό μισθό του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας, του επιδόματος εξομάλυνσης, και μέρους του κινήτρου απόδοσης.
2. Αναδιάρθρωση της σημερινής ενιαίας δομής των τριάντα έξι μισθολογικών κλιμακίων.
Προωθείται η καθιέρωση τεσσάρων διαφορετικών μισθολογικών κλιμάκων για τις κατηγορίες Υ.Ε., Δ.Ε., Τ.Ε. και Π.Ε. αντίστοιχα, με 18 Μ.Κ. για κάθε κατηγορία.
3. Αύξηση των αμοιβών για θέσεις ευθύνης.
4. Καταργείται το επίδομα των 176 ευρώ, το οποίο είχε χορηγηθεί σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων και δεν επεκτείνεται σε καμία άλλη περίπτωση. Σε όσους είχε χορηγηθεί παραμένει ως προσωπική διαφορά.
5. Ο νέος αυξημένος βασικός μισθός γίνεται συντάξιμος.
6. Περιορισμός της υπερωριακής εργασίας καθώς και των αποζημιώσεων για συμμετοχή σε συλλογικά όργανα προσωρινού χαρακτήρα.
7. Περαιτέρω θα εξετασθεί η κατάργηση ορισμένων ειδικών επιδομάτων (π.χ. επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών, επίδομα αποφοίτων Ε.Σ.Σ.Δ.), με αντιστάθμισμα την κατάταξη των υπαλλήλων σε προωθημένα κλιμάκια της κατηγορίας που ανήκουν».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα σε νέα συνάντηση ο υπουργός θα παρουσιάσει μία εναλλακτική πρόταση.