Αισιοδοξία από εταιρικά νέα

Εντυπωσιακή άνοδος στη Νέα Υόρκη
Τρίτη, 15 Ιουλίου 2003 00:01
UPD:06:28

AΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν χθες οι μετοχικές τιμές, καθώς τα θετικά επενδυτικά σχόλια της Merrill Lynch για την Intel και τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα τραπεζικών κολοσσών, όπως Citigroup και Βank of America, τόνωσαν το κλίμα στη Wall Street, εν όψει των εταιρικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο. Αυτή η εβδομάδα και η επόμενη είναι μία από τις έντονες από πλευράς ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.

Προσελκύουν όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον από άλλες φορές, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι τα τριμηνιαία αποτελέσματα θα βοηθήσουν να δικαιολογηθούν τα διψήφια κέρδη των μετοχικών τιμών τους τελευταίους μήνες. Η μετοχή της Intel ενισχύθηκε 3,7%, ενώ μεγάλη άνοδο κατέγραψαν και οι μετοχές του τραπεζικού τομέα.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 57,56 μονάδες, ποσοστό 0,63%, φθάνοντας στις 9.177,15 μονάδες. Με άνοδο 20,89 μονάδων, ποσοστό 1,20%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.754,82 μονάδες.

Κλίμα αισιοδοξίας επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην αρχή της εβδομάδας, με τις μετοχικές τιμές να καταγράφουν σημαντικά κέρδη, ειδικά οι μετοχές στους τομείς ασφαλειών, εν μέσω προβλέψεων για ανάκαμψη της κερδοφορίας του κλάδου.

Η θεαματική άνοδος των τιμών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, επίσης, συνέβαλε στην τόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 1,4% και 1,6%, αντίστοιχα, με το δεύτερο δείκτη να υπερβαίνει το φράγμα των 2.500 μονάδων.

Επικεφαλής της ανόδου τέθηκαν οι μετοχές ασφαλειών, καθώς η ανάκαμψη των χρηματιστηρίων βελτιώνει τη θέση των εταιρειών του κλάδου που είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις χρηματιστηριακές μεταβολές.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές παραμένουν νευρικοί όσον αφορά στις εκτιμήσεις τους για την πορεία των εταιρικών κερδών, γνωρίζοντας πως οι μετοχές έχουν ενισχυθεί σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο ανακάμπτοντας από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα οποία βρέθηκαν προσωρινά στα μέσα Μαρτίου.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Munich Re (+6,75%), Aegon (+6,6%), Axa (+3,29%), Allianz (+6,06%), Fiat (-3,6%), ASML (+6,12%), Infineon Technologies (+5,71%), STMicroelectronics (+3,83%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 έκανε ένα βήμα ανάκαμψης προς το φράγμα των 10.000 μονάδων υποστηριζόμενος από την είδηση πως ο αριθμός των εταιρειών που κήρυξαν πτώχευση στην Ιαπωνία μειώθηκε ξανά τον Ιούνιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα