Philips : Στην κερδοφορία μετά από ζημίες 15 μηνών

Τρίτη, 15 Ιουλίου 2003 09:55

Κέρδη, για πρώτη φορά μέσα σε 15 μήνες, εμφάνισε η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών της Ευρώπης, Royal Philips Electronics NV, καθώς η μείωση του κόστους υπερέβη την πτώση των πωλήσεων, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία, της οποίας η διοίκηση ανέφερε ότι η αδυναμία των αγορών θα συνεχιστεί, εμφάνισε καθαρά κέρδη 42 εκατ. ευρώ (47 εκατ. δολ.), έναντι ζημίας 1,36 δισ. ευρώ, ένα χρόνο πριν.

Οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News εκτιμούσαν, ότι η εταιρεία θα εμφάνιζε ζημία ύψους 86,5 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις της Philips μειώθηκαν κατά 1/5, φθάνοντας στα 6,53 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα κυρίως της ισχυροποίησης του ευρώ κατά 16% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο. Προηγουμένως, η τιμή της μετοχής της κέρδιζε ποσοστό 12%, από την αρχή του έτους, έναντι πτώσης 4,2% του δείκτη Amsterdam AEX Index.

Σημειώνεται, ότι το μεγαλύτερο τμήμα της εταιρείας, αυτό της παραγωγής ηλεκτρονικών ειδών για οικιακή χρήση, εμφάνισε λειτουργική ζημία 42 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, από κέρδη 27 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Οι πωλήσεις του μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 18%, φθάνοντας στο 1,98 δισ. ευρώ.

«Σε αυτό το κομμάτι, όλοι υποφέρουν από την αδυναμία των αγορών», επεσήμανε στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, η οποία εκτιμά, ότι το αρνητικό κλίμα στην αγορά θα διατηρηθεί για την ώρα.

Στη δραστηριότητά της στη Β. Αμερική, η Philips εμφάνισε επίσης λειτουργική ζημία, ύψους 25 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω τμήμα των ηλεκτρονικών, χρησιμοποιεί στις ΗΠΑ τα σήματα Magnavox και Philips. Σύμφωνα με τη διοίκηση, στόχος της, είναι να περάσει στην κερδοφορία στις ΗΠΑ, το τέταρτο τρίμηνο του 2003.

Η Philips, είναι η τρίτη σε μέγεθος εταιρεία ηλεκτρονικών για οικιακή χρήση στον κόσμο, μετά από τις ιαπωνικές ανταγωνίστριές της Matsushita Electric Industrial Co., η οποία εμπορεύεται τα σήματα Panasonic και National και την εταιρεία Sony Corp.

Ολόκληρο το δεύτερο τρίμηνο του έτους, οι λειτουργικές ζημίες της Philips ανήλθαν σε 26 εκατ. δολ. έναντι κερδών ύψους 165 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα