Στην κατηφόρα της τεχνολογίας

Απώλειες σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη
Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2003 00:01
UPD:07:10

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ της μεγάλης πτώσης του τεχνολογικού τομέα κινήθηκε χθες η Wall Street, μετά τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα της Nokia αλλά και τα μη ικανοποιητικά σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της ΙΒΜ.

Αντίθετα, τα blue chip δέχθηκαν κάποιο στήριγμα από τους κολοσσούς Caterpillar και Coca-Cola, οι οποίοι ανακοίνωσαν θετικά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα να συγκρατηθούν οι απώλειές τους.

Η μετοχή της IBM έχασε 4,7% της αξίας της, με αποτέλεσμα να καταστεί η πλέον χαμένη του δείκτη Dow Jones. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είπε ότι αναμένει μεν να επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για το 2003, αλλά περιέγραψε τη ζήτηση στον τομέα της τεχνολογίας «καλή αλλά όχι ισχυρή».

Μάλιστα αρνήθηκε να συμφωνήσει με την άποψη ότι η ανάκαμψη των δαπανών στην τεχνολογία της πληροφορικής «είναι στον ορίζοντα», λέγοντας ότι «το άλμα που αναμένουμε στο δεύτερο εξάμηνο, το περιμέναμε και το 2001 και το 2002».

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 43,77 μονάδες, ποσοστό 0,48%, φθάνοντας στις 9.050,82 μονάδες. Με απώλειες 49,95 μονάδων, ποσοστό 2,86%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.698,02 μονάδες.

Στην Ευρώπη, η Nokia - η εταιρεία με το μεγαλύτερο «ειδικό βάρος» στην υψηλή τεχνολογία στην Ευρώπη - εξέπληξε δυσάρεστα τους επενδυτές με την αδύναμη προοπτική της το τρίτο τρίμηνο. Ομως, τα μεικτά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ για δυναμική πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας, θετικό επιχειρηματικό κλίμα τον Ιούλιο (σύμφωνα με έκθεση της Fed Φιλαδέλφειας) αλλά και τη σταθερά υψηλή ανεργία, κράτησαν «ζωντανές» τις ελπίδες για ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο.

Η μετοχή της Nokia έκλεισε με απώλειες 15,5% στο Ελσίνκι, καταγράφοντας τις υψηλότερες ζημίες στον τεχνολογικό τομέα εδώ και ένα χρόνο στην Ευρώπη.

Η μετοχή της Ericsson υποχώρησε 8,2% και της Alcatel περισσότερο από 5%. Ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας έχασε σχεδόν 8% της αξίας του. Αν και πολλοί αναλυτές θεώρησαν την πτώση της Nokia «υπερβολική», οι ανησυχίες για τις προοπτικές κερδοφορίας των επιχειρήσεων παραμένουν.

Ακόμη μία εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, η κατασκευάστρια λογισμικού SAP, ανακοίνωσε απογοητευτικά αποτελέσματα, στέλνοντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη των 300 επιλεγμένων μετοχών 1% χαμηλότερα. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε 1,54%. Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με ζημίες 1,68%, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου 0,5%, ενώ ο δείκτης CAC-40 του Παρισιού 0,68%.

Τέλος, στο Τόκιο, ο δείκτης Νikkei υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων.

EΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα