Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2003 07:02

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται για πρώτη φορά ο δείκτης TWSE στην Ταϊβάν, μέσα σε τρεις ημέρες. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της Quanta Computer Inc., της Hon Hai Precision Industry Co. και άλλων εταιρειών που διαθέτουν εργοστάσια στην Κίνα, μετά το δημοσίευμα στην «China Daily» ότι η κυβέρνηση στο Πεκίνο, πρότεινε τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων με τη νήσο.

«Η χειρονομία καλής θέλησης της Κίνας, θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε βιομηχανίες της Ταϊβάν που έχουν μονάδες στην Κίνα», ανέφερε ο Phil Chen, ο οποίος διαχειρίζεται 46 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Grand Cathay Securities Investment Trust Co.

Ο δείκτης TWSE κέρδιζε ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στις 5.293,83 μονάδες στην Ταϊπέϊ. Οι μετοχές εξαγωγικών εταιρειών, όπως της United Microelectronics Corp. κινούντο επίσης ανοδικά, μετά την έκθεση που έδωσε ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ, αυξήθηκε, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Συγκεκριμένα, βελτίωση σημείωσε στις αρχές Ιουλίου ένας από τους βασικούς δείκτες καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ, γεγονός που αναλυτές αποδίδουν στις πρόσφατες φορολογικές μειώσεις και στη μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve Bank στα τέλη Ιουνίου.

Με βάση προκαταρκτικά στοιχεία, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Michigan αυξήθηκε στο 90,3 τον Ιούλιο από 89,7 τον Ιουνίου, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Πρόκειται για επίπεδο καλύτερο από τις προβλέψεις αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για 90 μονάδες.

Αλλού στην Ασία, στη Σιγκαπούρη, ο δείκτης Straits Times σημείωνε άνοδο 0,3%, καθώς έντονη είναι η αισιοδοξία που επικρατεί για την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, η οποία ενδέχεται να βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη της νήσου. Οι μετοχές της Singapore Telecommunications Ltd. κινούντο ανοδικά μεταξύ των εταιρειών που βασίζουν τις πωλήσεις τους στην εσωτερική ζήτηση.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 κέρδιζε ποσοστό 0,3%. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της News Corp., η οποία πραγματοποιεί τα 3/4 των συνολικών της πωλήσεων στις ΗΠΑ. Οι μετοχές των τραπεζών της Ν. Κορέας σημείωναν απώλειες μετά το δημοσίευμα για τις 19 μεγαλύτερες τράπεζες, οι οποίες αναθεώρησαν προς τα κάτω τα κέρδη τους για το 2003 κατά το 1/3.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ιαπωνία, λόγω εθνικής εορτής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα