ΕΚΤ : «Δεν υπάρχει λόγος μείωσης των επιτοκίων»

Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2003 11:54

«Δεν υπάρχει λόγος μείωσης των επιτοκίων αυτήν την περίοδο, καθώς βρίσκονται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ώστε να τονώσουν την οικονομία», δήλωσε το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ernst Welteke.

«Δεν βλέπω να χρειάζεται κάτι τέτοιο για την ώρα», είπε ο Welteke κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο του Bloomberg News, συμπληρώνοντας, ότι : «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα καλή για μεγαλύτερη ανάπτυξη στις 12 χώρες που συναλλάσσονται με το ευρώ.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού για τρίτη φορά από τον Δεκέμβριο, οδηγώντας τα στα χαμηλότερα επίπεδα για οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του μισού αιώνα. Η ανάπτυξη στην οικονομία των 7,8 τρισ. δολ. της ευρωζώνης, ενδέχεται να παραμείνει στάσιμη το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι δηλώσεις του Welteke αποτελούν την «ηχώ» των δηλώσεων του προέδρου της ΕΚΤ, Wim Duisenberg και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκου Γκαργκάνα, οι οποίοι αυτόν το μήνα είπαν ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ώστε να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη αργότερα μέσα στο 2003.

Ωστόσο, οι εκθέσεις αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη της Ε.Ε. δεν δίνουν σαφή εικόνα. Στη Γερμανία, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υπερέβη τις προβλέψεις των αναλυτών τον Ιούνιο, σε αντίθεση με το δείκτη βιομηχανικής παραγωγής στη Ευρώπη, ο οποίος υποχώρησε για ένατη φορά σε σύνολο 10 μηνών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα