Ιταλία : Αύξηση του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2003 11:56

Αύξηση σημείωσε ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή στην Ιταλία, από τα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 6,5 ετών, καθώς η άνοδος των τιμών των μετοχών και η υποχώρηση του πληθωρισμού αύξησαν την αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ο δείκτης που απαρτίζει το Ινστιτούτο Insee στη Ρώμη, αυξήθηκε στο 106,7 έναντι 105 που ήταν τον Ιούνιο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών για αύξηση στο 105,4.

Οι δαπάνες των καταναλωτών μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους στην τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης. Με τη μείωση των τιμών, την άνοδο των αγορών και τη μείωση των επιτοκίων, εκτιμάται ότι θα ανακάμψουν οι δαπάνες το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στη Γαλλία, οι δαπάνες, οι οποίες μειώθηκαν φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών τον Μάϊο, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 0,9% τον Ιούνιο. Η σχετική ανακοίνωση θα γίνει την Τετάρτη.

Στη Μ. Βρετανία, οι λιανικές πωλήσεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 0,4% τον Ιούνιο, μετά από απροσδόκητη μείωσή τους τον Μάϊο. Τα στοιχεία αυτά θα ανακοινωθούν μεθαύριο, Πέμπτη.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, η οποία απορροφά περίπου το 1/5 των εξαγωγών της Ευρώπης, αυξήθηκαν για τρίτη φορά σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών τον Ιούλιο, σύμφωνα με ατα στοιχεία που έδωσε την περασμένη Παρασκευή το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα