Απογοήτευσαν τα εταιρικά νέα

Σε πτωτική τροχιά και η Ευρώπη
Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2003 00:01
UPD:06:42

ΟΙ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΤΙΚΕΣ προβλέψεις από τους αμερικανικούς κολοσσούς Boeing και AOL Time Warner επηρέασαν το κλίμα στη Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, εν μέσω περιορισμένου όγκου συναλλαγών λόγω της περιόδου των θερινών διακοπών.

Οι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν ικανοποιηθεί από τις προοπτικές των αμερικανικών επιχειρήσεων τα προσεχή τρίμηνα, επισημαίνουν αναλυτές. Η μετοχή της AOL Time Warner υποχώρησε 6%, ενώ αντίθετα η μετοχή της Kodak ενισχύθηκε κατά 10% - ήταν από τους μεγαλύτερους κερδισμένους της Wall Street - παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απολύσει 4.500 έως 6.000 εργαζομένους.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 35,79 μονάδες, ποσοστό 0,39%, φθάνοντας στις 9.194,24 μονάδες. Με άνοδο 13,08 μονάδων, ποσοστό 0,77%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.719,18 μονάδες.

Στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια κινήθηκαν πτωτικά, μετά από μία σειρά μεικτών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, παρά τις θετικές προβλέψεις από τις φαρμακοβιομηχανίες Roche και GlaxoSmithKline, οι οποίες βοήθησαν στο να καλυφθεί μέρος των ζημιών της αγοράς.

Η μετοχή του ολλανδικού ομίλου λιανικής Ahold υποχώρησε, μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρεία θα έχει επιπλέον συνταξιοδοτική επιβάρυνση ύψους 13 εκ. ευρώ εφέτος, όπως επίσης και η μετοχή της ελβετικής εταιρείας χημικών Lonza, μετά την ανακοίνωση κάθετης μείωσης των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chip έκλεισε με πτώση 0,2%, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 με απώλειες 0,3%. Ο δείκτης Eurotop έχει υποχωρήσει τρεις ποσοστιαίες μονάδες από την έναρξη της περιόδου ανακοινώσεων αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου, στρατηγικοί όμως αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι λαμβάνοντας υπόψη την ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η αγορά σε ορισμένα αποθαρρυντικά αποτελέσματα εταιρειών.

Ωστόσο, ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η μικροοικονομική εικόνα παραμένει λιγότερο ενθαρρυντική στην Ευρώπη συγκριτικά με τις ΗΠΑ. «Ακόμη είναι πολύ ενωρίς να προβλέψουμε εάν τα κέρδη στην Ευρώπη δικαιολογούν το πρόσφατο ράλι της αγοράς», αναφέρει αναλυτής της BNP Paribas. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 0,2%, ο δείκτης CAC στη Γαλλία υποχώρησε 0,1% και ο δείκτης DAX στη Γερμανία σημείωσε πτώση 0,4%.

Οι μετοχές τεχνολογίας σημείωσαν πτώση, μετά τη μείωση της τάξης του 80% των τριμηνιαίων κερδών του αμερικανικού ομίλου κατασκευής servers υπολογιστών SunMicrosystems. Η μετοχή της BAE, του μεγαλύτερο ομίλου αμυντικών δραστηριότητων στην Ευρώπη, υποχώρησε 2,4%, ενώ της Airbus κατά 1,6%, μετά τις καθαρές ζημίες και την αναθεώρηση των προβλέψεων της Boeing.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα