OTE : Aπό 1ης Αυγούστου η εμπορική λειτουργία του Hellas Sat

Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2003 12:22

Αρχίζει επισήμως από την 1η Αυγούστου, η εμπορική λειτουργία του ελληνο-κυπριακού δορυφόρου, Hellas Sat 2.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΤΕ, στην πράξη, η εμπορική λειτουργία έχει ήδη αρχίσει εδώ και αρκετές ημέρες με ευκαιριακές ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις, μεταξύ των οποίων και η δορυφορική μετάδοση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ Εφήβων.

Οι δοκιμές παραλαβής του δορυφόρου έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, για ορισμένες μάλιστα κρίσιμες τεχνικές παραμέτρους τα χαρακτηριστικά που μετρήθηκαν σε συνθήκες πραγματικής λειτουργίας είναι σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με εκείνα των τεχνικών προδιαγραφών, γεγονός που σημαίνει ισχυρότερο και καλύτερης ποιότητας τηλεπικοινωνιακό σήμα για τους χρήστες του δορυφόρου.

Οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν μέσω του δορυφόρου είναι οι εξής:

* Εξυπηρέτηση δικτύων τηλεφωνίας.

* Μεταφορά ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων (Distribution-Contribution).

* Εκπομπή ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων προς το κοινό (Direct-to-Home Broadcasting).

* Εξυπηρέτηση δικτύων δεδομένων.

* Παροχή υπηρεσιών δορυφορικού INTERNET μεγάλων ταχυτήτων.

* Εξυπηρέτηση κλειστών δικτύων επιχειρήσεων, Δημοσίου κλπ. (για φωνή, δεδομένα ή εικόνα).

Τα σημαντικά τεχνικά πλεονεκτήματα του Hellas Sat 2 είναι κυρίως δύο:

Πρώτον, είναι σήμερα ο ισχυρότερος στην Ευρώπη δορυφόρος από άποψη ισχύος και ποιότητας σήματος. Αυτό τον κάνει ιδιαίτερα κατάλληλο για εφαρμογές όπου απαιτούνται μικρές κεραίες λήψεως (π.χ. για ραδιοτηλεοπτικές εφαρμογές, δορυφορικό Internet, VSAT δίκτυα επιχειρήσεων κλπ). Επίσης, και στις άλλες γεωγραφικές περιοχές, Ασίας και Αφρικής, είναι πολύ ισχυρός από άποψη ισχύος και ποιότητας.

Και δεύτερον, η ικανότητά του να παρέχει διασύνδεση μεταξύ των γεωγραφικών περιοχών κάλυψης, π.χ. μεταξύ Ευρώπης και Ασίας ή Ευρώπης και Αφρικής και αντίστροφα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ικανότητα διασύνδεσης είναι μοναδική σε σύγκριση με άλλους υφιστάμενους δορυφόρους.

Σημειώνεται ότι, από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν χορηγηθεί πριν από αρκετούς μήνες οι ειδικές άδειες για τη λειτουργία του δορυφόρου, όπως επίσης έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες εκχώρησης συχνοτήτων από την Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU). Οι διαδικασίες συντονισμού με άλλα κράτη, στις ελάχιστες περιπτώσεις που αυτό απαιτείται, συνεχίζονται κανονικά μέσω των διαδικασιών της ITU, χωρίς να επηρεάζουν την ομαλή εμπορική λειτουργία του δορυφόρου.

Η εταιρεία Hellas Sat, στην οποία έχει εκχωρηθεί η εμπορική εκμετάλλευση του δορυφόρου, έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για συνεργασία με μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες του εξωτερικού, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν πρόσθετες συμφωνίες για την εκτεταμένη χρήση του Hellas Sat 2 κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα