Πρόταση έξι σημείων για την επαναλειτουργία της «Φλώρινα- Χωναίος»

Τρίτη, 29 Ιουλίου 2003 15:43

Πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του υφυπουργού Εργασίας, Ελευθέριου Τζιόλα, σύσκεψη μεταξύ της διοίκησης της επιχείρησης Φλώρινα- Χωναίος ΑΒΕΕ, του Ε.Κ. Θεσσαλονίκης, του Σωματείου των εργαζομένων της εταιρείας και της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση εστιάζεται στην έλλειψη κεφαλαίων κίνησης, γεγονός που την έχει οδηγήσει σε στάση της παραγωγής και διανομής των προϊόντων της.

Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση διεκδικούν τις οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές των δέκα τελευταίων μηνών με επίσχεση εργασίας.

Ο υφυπουργός πρότεινε μία συμφωνία έξι σημείων, προκειμένου να επαναλειτουργήσει σταδιακά η επιχείρηση:

1. Οι εργαζόμενοι αναστέλλουν την επίσχεση εργασίας για τους επόμενους τρεις μήνες.

2. Ξεκινάει σταδιακά η παραγωγή ορισμένων προϊόντων για τα οποία δεν απαιτούνται σοβαρά κεφάλαια κίνησης.

3. Να υπάρξει ελεγχόμενη, με συμμετοχή των Συνδικάτων, για ένα μήνα εισαγωγή των υπολοίπων προϊόντων που δεν μπορούν να παραχθούν στην Ελλάδα, ώστε να κινηθούν στην αγορά και με την πώληση τους να υπάρξουν έσοδα.

4. Μετά το πέρας του μήνα να σταματήσει η εισαγωγή, και τα προϊόντα αυτά να παράγονται, όπως σε κανονική λειτουργία, στην Ελλάδα.

5. Το τρίμηνο αυτό οι εργαζόμενοι θα αμείβονται κανονικά, ενώ στο τέλος κάθε μήνα θα έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν την υλοποίηση της συμφωνίας και σε περίπτωση αθέτησης των όρων έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας.

6. Με το τέλος του τριμήνου, η επιχείρηση δεσμεύεται να καταβάλει και μέρος των οφειλομένων, το ύψος των οποίων θα προέλθει μετά από συμφωνία με τους εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση έχει αποκτήσει κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού μεγάλο συμβόλαιο με την εταιρεία GLAΧO (Lugozade).

Η διοίκηση της εταιρείας και οι εκπρόσωποι του σωματείου των εργαζομένων επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν στην πρόταση του υφυπουργού, μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα