Ιαπωνία : Μείωση 1,2% της βιομηχανικής παραγωγής

Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2003 07:03
UPD:07:05

Aπρόσμενη υποχώρηρη σημείωσε τον Ιούνιο η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας, καθώς αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Isuzu Motors Ltd. και εταιρείες παραγωγής chip, όπως η Fujitsu Ltd., περιόρισαν την αισιοδοξία για ανάκαμψη της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο.

Η βιομηχανική παραγωγή, εποχιακώς προσαρμοσμένη, υποχώρησε 1,2% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάϊο, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Τόκυο. Συνολικά 43 οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg, εκτιμούσαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα σημείωνε άνοδο 0,4%. Την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,8%.

Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 1% τον Ιούνιο και ήταν πολύ χαμηλές για να μην μειωθεί η παραγωγή της Fujitsu Ltd. και της Kyocera Corp., επισημαίνουν οικονομολόγοι. Αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Isuzu, επηρέασαν την άνοδο, καθώς μετέφεραν την παραγωγή τους εκτός χώρας, προκειμένου να βρίσκονται πιο κοντά στις αγορές που διαθέτουν τα προϊόντα τους και να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος.

«Η οικονομία είναι επίπεδη, στην καλύτερη περίπτωση», ανέφερε ο Takuji Aida, οικονομολόγος στη Merrill Lynch Japan Securities, συπληρώνοντας, ότι : «Οι εξαγωγές τον Ιούνιο δεν ήταν ικανές να βοηθήσουν τη βιομηχανική παραγωγή, μετά την αύξησή της κατά 2,6% τον Μάϊο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα