Γαλλία : Ανοδος του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης

Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2003 10:45

Περισσότερο αισιόδοξοι ήταν οι Γάλλοι επιχειρηματίες τον Ιούλιο, για πρώτη φορά φέτος, καθώς πιστεύουν ότι τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και η συγκράτηση του ευρώ, ενδέχεται να βοηθήσουν τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, να ανακάμψει αργότερα εντός του έτους.

Ο δείκτης, ο οποίος συγκροτείται μετά από έρευνα μεταξύ 2.000 εταιρειών, αυξήθηκε στο 91 από τα χαμηλότερα επίπεδα που είχε φθάσει τον Ιούνιο, στο 90 και σε χρονικό διάστημα 20 μηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Insee στο Παρίσι.

«Δεν περιμένoυμε ισχυρή άνοδο στην παρούσα φάση», ανέφερε ο Jean-Louis Beffa, επικεφαλής της Cie de Saint-Gobain S.A., της μεγαλύτερης εταιρείας διανομής υλικών κτιρίων, σε συνέντευξή του στο Bloomberg News, την περασμένη εβδομάδα.

Η οικονομία της Γαλλίας θα αναπτυχθεί φέτος, με τους χαμηλότερους ρυθμούς της δεκαετίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, καθώς η ανεργία και οι απεργίες στη χώρα, εμπόδισαν την πορεία της το δεύτερο τρίμηνο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε τα επιτόκια τον Ιούνιο στα χαμηλότερα επίπεδα μέσα σε 50 χρόνια, σε μια προσπάθεια περιορισμού της ισχυροποίησης του ευρώ, βοηθώντας έτσι τις εξαγωγές εταιρειών, όπως της LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton S.A.

Κανείς από τους 23 οικονομικούς αναλυτές του Bloomberg News, δεν περιμένουν από τα 18 μέλη της ΕΚΤ μια νέα μείωση των επιτοκίων κατά την αυριανή τους συνεδρίαση, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ μερίδα τους εκτιμά, ότι μία νέα μείωση των επιτοκίων θα γίνει τον Οκτώβριο.

Το ευρώ υποχώρησε κατά 4%, φθάνοντας στο 1,1933 δολ. στις 27 Μαΐου. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα κέρδισε πέρυσι συνολικά, ποσοστό 17% έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να καταστήσει τα προϊόντα των εξαγωγέων περισσότερο ακριβά στις ΗΠΑ, μειώνοντας παράλληλα την αξία των πωλήσεών τους και των κερδών τους, όταν μετέτρεπαν τα δολάρια σε ευρώ.

Η οικονομία της Γαλλίας δεν αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, μετά από την ανάπτυξη του 0,3% που σημείωσε το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Γαλλίας, ενώ η ίδια εκτιμά, ότι η ανάπτυξη ενδέχεται να αγγίξει το 0,4% το τρίτο τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα