Ράλι σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ευνοϊκά εταιρικά νέα και οικονομικά στοιχεία
Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2003 00:01
UPD:06:38

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ άνοδο κατέγραψε η Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, μετά τα στοιχεία ότι το αμερικανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ενισχύθηκε με ρυθμό ταχύτερο απ' ό,τι αναμενόταν, γεγονός που ενίσχυσε τις ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας. Την ίδια στιγμή, τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη της Procter & Gamble και της Exxon Mobil συνέβαλαν στη βελτίωση του κλίματος στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό της τάξης του 2,4% στο δεύτερο τρίμηνο, χάρη στην αύξηση των αμυντικών δαπανών, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Θετικά ήταν και τα στοιχεία για την ανεργία, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας μειώθηκε απρόσμενα κατά 3.000 άτομα την εβδομάδα που έληξε στις 26 Ιουλίου.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 33,75 μονάδες, ποσοστό 0,37%, φθάνοντας στις 9.233,80 μονάδες. Με άνοδο 14,11 μονάδων, ποσοστό 0,82%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.735,02 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχικές τιμές εκτινάχθηκαν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα επταμήνου, χάρη στα ενθαρρυντικά σημάδια για τη βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας, με τα μεγάλα ονόματα του χρηματοοικονομικού τομέα να καθοδηγούν την άνοδο. Τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ αποτέλεσαν τον κύριο παράγοντα για τα κέρδη της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία πιστοποιούν τις ενδείξεις για ανάκαμψη.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 ενισχύθηκε 1,1%, ενώ ο δείκτης DJ Stoxx 50 ενισχύθηκε 1,3%, καθώς το Παρίσι έκλεισε με άνοδο 1,2% και η Φρανκφούρτη με άνοδο 1,1%. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,4%.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, ορισμένοι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ικανότητα των επιχειρήσεων να ενισχύσουν τα κέρδη τους, καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με το ισχυρό ευρώ και την εξασθενημένη ζήτηση. Η μετοχή της Schering υποχώρησε 7,8%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του 2003 αναμένεται να διαμορφωθούν σε επίπεδα χαμηλότερα από τα περυσινά, εξαιτίας της ισχυροποίησης του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος. Πτώση της τάξης του 4,3% κατέγραψαν και οι μετοχές της ΒΤ, παρά την αύξηση των κερδών πρώτου τριμήνου. Αντίθετα, η μετοχή της France Telecom ενισχύθηκε 3,6% από τη στιγμή που η γαλλική κυβέρνηση υιοθέτησε νομοσχέδιο το οποίο θα οδηγήσει στη μείωση του κρατικού μεριδίου κάτω από το 50%, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του πρώην τηλεπικοινωνιακού μονοπωλίου.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα