Η ανεργία χτυπά και τις μετοχές

Απογοητευτικά στοιχεία από τις τράπεζες
Σάββατο, 02 Αυγούστου 2003 00:01

ΜΠΟΡΕΙ τα χειρότερα να έχουν παρέλθει για την αμερικανική οικονομία, όμως οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ συνεχίζουν και περιορίζουν το εργατικό τους δυναμικό, επισκιάζοντας έτσι τις ελπίδες περί ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και ασκώντας πιέσεις στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Ιούλιο -για πρώτη φορά μέσα στο 2003- όμως οι εταιρείες συνέχισαν τις περικοπές προσωπικού, για έκτο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τα πρόσφατα κυβερνητικά στοιχεία. «Η ανεργία αποτελεί ένα στοιχείο που παρακολουθούν στενά οι επενδυτές, καθώς δεν είναι δυνατόν να μιλούμε για πραγματική ανάκαμψη μιας οικονομίας χωρίς την προϋπόθεση βελτίωσης της αγοράς απασχόλησης και της αύξησης των θέσεων εργασίας», διευκρινίζει στρατηγικός αναλυτής στη Νέα Υόρκη.

Η απογοήτευση των επενδυτών έγινε αισθητή στην αγορά της Νέας Υόρκης, συμβάλλοντας στην υποχώρηση των μετοχικών αξιών και τη διολίσθηση του Dow Jones, όπως και του δείκτη τεχνολογίας Nasdaq.

Τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα από τις τράπεζες Lloyds TSB και Deutsche Bank πίεσαν προς τα κάτω τις τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών, ενώ στην υποχώρηση των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων συνέβαλε και το υποτονικό κλίμα που επικρατούσε στη Wall Street.

Τα αμερικανικά στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δεν κατάφεραν να ξεκαθαρίσουν την εικόνα για τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ, χωρίς να προσφέρουν κατευθυντήριες γραμμές στους επενδυτές, που αναζητούσαν κάποια επιβεβαίωση ότι η μεγαλύτερη οικονομία οδεύει προς ανάκαμψη.

Τα χαμηλότερα των προβλέψεων στοιχεία για την απασχόληση και την πορεία του αμερικανικού τομέα μεταποίησης έρχονταν σε αντίθεση με τα ευοίωνα στατιστικά για το ΑΕΠ στις ΗΠΑ και την οριακή άνοδο της εμπιστοσύνης των Αμερικανών καταναλωτών.

«Δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η αρχική αντίδραση των επενδυτών ήταν αρνητική, διότι δεν κατάφεραν να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες τους περί βελτίωσης των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης», επισημαίνει ο ¶ντι Χάρτγουιλ, οικονομολόγος στην SG Securities.

Oι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες «εγκλωβίσθηκαν» χθες σε στενά όρια διακύμανσης, με το δείκτη FTSE Eurotop 300 να υποχωρεί κατά 1,4% και το δείκτη DJ Euro Stoxx 50 να καταγράφει απώλειες 1,7%. Με αρνητικό πρόσημο όμως έκλεισαν και οι δείκτες των μεγαλύτερων αγορών στην Ευρώπη. Ο δείκτης FTSE του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου υποχώρησε κατά 1,4%, ο CAC του Παρισιού κατά 1,3%, ενώ απώλειες σημείωσε και ο DAX του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης.

ΑΓΓ. ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα