Υποχώρηση του πληθωρισμού «βλέπει» ο υπ. Ανάπτυξης

Τρίτη, 05 Αυγούστου 2003 15:14

Την αισιοδοξία του ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί πτωτικά τον Ιούλιο και το προσεχές διάστημα εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα των ανατιμήσεων.

Όπως τόνισε, τον Ιούλιο ο πληθωρισμός θα κινηθεί κάτω από το 3,8% του Ιουνίου, καθότι διαπιστώνεται υποχώρηση των τιμών σε βασικά αγαθά.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις που αφορούν στον κλάδο των καυσίμων, ανακοινώνοντας ότι θα επιβάλλει αυστηρές ποινές σε 15 πρατήρια υγρών καυσίμων που εντοπίστηκαν σε τουριστικές περιοχές να πωλούν τις βενζίνες σε αδικαιολόγητα υψηλές τιμές.

Αναφερόμενος στη μη εφαρμογή της διάταξης περί αναγραφής ενδεικτικών τιμών σε νερά και αναψυκτικά, δήλωσε ότι η αγορά είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το νέο πλαίσιο και για το λόγο αυτό το υπουργείο πέρασε σε νέο κύκλο διαλόγου με τους εκπροσώπους του κλάδου. Προκειμένου να διασφαλισθεί η εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης, όπως είπε, το υπουργείο παρέπεμψε ορισμένες από τις εταιρίες εμφιάλωσης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος στάθηκε επίσης στο ζήτημα της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι, βάσει στοιχείων της Eurostat, στο διάστημα 1995-2001 οι σχετικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, όπως και οι δείκτες επενδύσεων, ενώ η φορολόγηση των ελληνικών επιχειρήσεων είναι αισθητά ελαφρύτερη σε σχέση με το μέσο κοινοτικό όρο.

Ωστόσο, επισήμανε ο υπουργός, στο διάστημα 1995-2001, τα επίπεδα τιμών της χώρας μας αυξήθηκαν από 78% του μέσου όρου της ΕΕ στο 81,3%, με τις υπηρεσίες να τιμολογούνται στο 77% του μέσου κοινοτικού όρου και τα αγαθά στο 97%.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα