Η Ευρώπη επιμένει στα κέρδη

Απώλειες για Dow Jones, όπως και για το δείκτη μετοχών τεχνολογίας Nasdaq
Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2003 00:01
UPD:09:45

ΠΑΡΑ την ανακοίνωση ευνοϊκών στατιστικών στοιχείων, οι μετοχικές αξίες υποχωρούσαν χθες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές δεν είναι πλέον σίγουροι εάν η πολυπόθητη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα πραγματοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο.

Η εντυπωσιακή άνοδος του δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας στον αμερικανικό τομέα υπηρεσιών άφησε ασυγκίνητους τους συναλλασσομένους, οι ανησυχίες των οποίων αποτυπώθηκαν στις απώλειες του δείκτη Dow Jones, όπως και του δείκτη μετοχών τεχνολογίας Nasdaq.

«Ο τομέας υπηρεσιών είναι μεν σημαντικός, εάν όμως κάποιος αναζητεί απτές αποδείξεις οικονομικής ανάπτυξης, τότε πρέπει να στραφεί προς τον τομέα μεταποίησης», η πορεία του οποίου παραμένει μέχρι στιγμής εξασθενημένη, εκτιμά ο Τιμ Σαλς, ανώτατο στέλεχος στην S.G. Cowen. «Ο τομέας μεταποίησης είναι πολύ πιο σημαντικός, διότι απασχολεί περισσότερους εργαζομένους», καταλήγει ο κ. Σαλς.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 9.036,32 μονάδες μειωμένος κατά 1,63% και ο Nasdaq στις 1.673,5 μονάδες με σημαντικές απώλειες της τάξεως του 2,37%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Ευρωπαίοι επενδυτές αγνόησαν τη βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, και εστίασαν το ενδιαφέρον τους στις θετικές εξελίξεις στο «μέτωπο» των επιχειρήσεων, όπως η ανακοίνωση εντυπωσιακών κερδών δευτέρου τριμήνου από την ελβετική τράπεζα Credit Suisse. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν παράλληλα και οι μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα, με τη μετοχή του ολλανδικού ασφαλιστικού ομίλου Aegon να καταγράφει ανοδική πορεία, ύστερα από την πώληση στοιχείων ενεργητικού, μέσω της οποίας κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 5,4 δισ. δολαρίων.

Όμως η 10% αύξηση των κερδών της Royal Bank of Scotland στο πρώτο εξάμηνο δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει τους συναλλασσομένους, πιέζοντας προς τα κάτω τη μετοχή της βρετανικής τράπεζας. Η έκρηξη σε ξενοδοχείο πολυτελείας στο επιχειρηματικό κέντρο της Τζακάρτας στοίχισε τη ζωή σε δέκα ανθρώπους, όμως δεν προκάλεσε κύμα πανικού στα χρηματιστήρια, παρόλο που «ξύπνησε» μνήμες παλαιότερων και ιδιαίτερα σοβαρών τρομοκρατικών επιθέσεων.

Στη διάρκεια των χθεσινών συναλλαγών, ο δείκτης FTSE Eurotop 300 ήταν ενισχυμένος κατά 0,6%, ενώ κέρδη κατέγραφε και ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50.

Αλλά και τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης κινήθηκαν ανοδικά χθες, με τους βασικότερους δείκτες να κλείνουν με θετικό πρόσημο. Ο δείκτης CAC του Χρηματιστηρίου του Παρισιού ήταν ενισχυμένος κατά 1,45%, ενώ σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα ενισχύθηκε και ο δείκτης DAX του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης.

ΑΓΓ. ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα