Πράσινο φως από το ΥΠΑΝ στη χρηματοδότηση 110 ΜΜΕ

Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2003 14:23

Τη χρηματοδότηση 110 επιχειρηματικών σχεδίων, ύψους 104,2 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση μεταποιητικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενέκρινε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου της δράσης 2.5.1 του προγράμματος «Τεχνολογικός Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων».

Προς ένταξη στη συγκεκριμένη δράση, που εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του Γ΄ ΚΠΣ, είχαν υποβληθεί 153 προτάσεις. Από την υλοποίηση της Δράσης 2.5.1 προβλέπεται η δημιουργία 582 νέων υποχρεωτικών μόνιμων θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που θα λάβουν την εγκριθείσα χρηματοδότηση.

Όπως είχε δημοσιοποιηθεί κατά την προκήρυξη του προγράμματος, η Δράση 2.5.1 απευθύνεται σε μεταποιητικές ΜΜΕ με απασχολούμενο προσωπικό έως 250 άτομα. Οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν βάσει των προτάσεων που υπέβαλαν, θα ενισχυθούν για την υλοποίηση του εγκεκριμένου τους επιχειρηματικού σχεδίου. Ενδεικτικά τα επιχειρηματικά σχέδια που εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν ενέργειες για:

– Βελτίωση και ολοκλήρωση της παραγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης μέσω της διασφάλισης της ποιότητας της παραγωγικής διαδικασίας ή/και των προϊόντων.

– Παραγωγή καινοτομικών προϊόντων, εισαγωγή καινοτομικών μεθόδων στην παραγωγική διαδικασία, βιομηχανική εκμετάλλευση ερευνητικών αποτελεσμάτων.

– Εκσυγχρονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics chain) των επιχειρήσεων, με σκοπό την βελτιστοποίηση της ροής αγαθών και των σχετικών πληροφοριών, στοχεύοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη, και τη μείωση του κόστους παραγωγής και αποθήκευσης.

– Οικολογικό αναπροσανατολισμό της παραγωγικής δραστηριότητας, μέσω της εισαγωγής και προσαρμογής περιβαλλοντικά φιλικών τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων της επιχείρησης σύμφωνα με τις αρχές και κατευθύνσεις της Οδηγίας 96/61/ΕΚ (ΙPPC).

Επίσης ενισχύονται κατηγορίες επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως ίδρυση Εργαστηρίων Παροχής Υπηρεσιών Ποιότητας, καθώς και Μονάδες Ανακύκλωσης, Ανάκτησης / Αξιοποίησης Στερεών Υλικών και Αποβλήτων ή Υγρών Ουσιών.

Με την υλοποίηση της Δράσης 2.5.1 επιτυγχάνεται από τη μια πλευρά ο τεχνολογικός και διοικητικός εκσυγχρονισμός των ΜΜΕ και από την άλλη, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η μεγέθυνση των επιχειρήσεων. Αξιοσημείωτη είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, αποθήκευσης και διακίνησης που επιτυγχάνεται, μέσα από τον εκσυγχρονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Μέσα από τις διαδικασίες αυτές αυξάνεται τόσο η ανταγωνιστικότητα όσο και η απασχόληση, που αποτελούν βασικά μεγέθη για τη βιωσιμότητα στον κλάδο των ΜΜΕ, ένα κλάδο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας. Ταυτόχρονα, η ενθάρρυνση των επιχειρήσεων για οικολογικό αναπροσανατολισμό της παραγωγικής διαδικασίας και η ενίσχυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ανακύκλωσης εδραιώνει περισσότερο τη βιώσιμη ανάπτυξη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα