Mε απώλειες 0,54% έκλεισε ο Nikkei

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2001 11:12
UPD:20:50

Oι κερδισμένοι της χθεσινής συνεδρίασης, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, δέχθηκαν σήμερα τις μεγαλύτερες πιέσεις στο χρηματιστήριο του Τόκιο με αποτέλεσμα ο δείκτης Nikkei να υποχωρήσει κατά 52,27 μονάδες ή 0,54% και να κλείσει στις 9.632,74 μονάδες. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο ιαπωνικός δείκτης κινήθηκε ανάμεσα στις 9.551,73 και τις 9.697,12 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν περιορισμένο μετά τα νέα ανησυχητικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τις οικονομίες της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οπως ανακοινώθηκε χθες, το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας έφθασε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου τα 557,19 τρισ. γιεν (4,8 τρισ. δολ.) αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/09/26/165067.htm .

Παράλληλα, η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών στην οικονομία της χώρας τους υποχώρησε το Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/09/26/165068.htm . Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ερευνητικό κέντρο Conference Board, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στο 97,6 από 114 τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές στη Wall Street εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωνόταν στις 105,1 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 88% των απαντήσεων δόθηκαν πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, κάτι που σημαίνει πως τον Oκτώβριο ο δείκτης ενδέχεται να παρουσιάσει ακόμα μεγαλύτερη πτώση.

«Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην καταναλωτική συμπεριφορά των Αμερικανών», εκτιμά Ιάπωνας χρηματιστής, ο οποίος προβλέπει ότι, ακόμη και αν νικήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο που ετοιμάζουν, η καταναλωτική εμπιστοσύνη δεν πρόκειται να ανακάμψει σύντομα.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν σήμερα οι εταιρείες που παρουσιάζουν μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Οι μετοχές των εταιρειών Canon και Toyota υποχώρησαν κατά 5% και 4% αντιστοίχως.

Πτωτικά κινήθηκε σήμερα και ο κλάδος των τραπεζών, καθώς εκτιμάται ότι τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι απρόβλεπτες εξελίξεις που μπορεί να πυροδοτήσουν τα αμερικανικά αντίποινα κατά των τρομοκρατών ενδέχεται να μεταθέσουν χρονικά τα σχέδια της ιαπωνικής κυβέρνησης για την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα. Η μετοχή της Sumitomo Mitsui Banking υποχώρησε κατά 4,1%.

Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng ενισχύθηκε κατά 168,22 ή 1,83% και διαμορφώθηκε στις 9.378,28 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα