Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Προβληματισμός για οικονομία-εταιρικά αποτελέσματα
Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2003 18:58

ΕΝΤΟΝΑ πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης εν μέσω ανησυχιών για τις εταιρικές επιδόσεις και την πορεία της οικονομίας.

Η πλειονότητα των οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της αγοράς, ενώ στη Γερμανία ο αριθμός των ανέργων σημείωσε τον Ιούλιο απρόσμενη αύξηση.

Το γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών ερευνών DIW προέβη σήμερα στην εκτίμηση ότι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης εισήλθε ενδεχομένως σε ύφεση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Ε.Ε., η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε στο πρώτο τρίμηνο μόλις κατά 0,1% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2002.

«Τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών», δήλωσε στο Bloomberg ισπανός διαχειριστής κεφαλαίων. «Οι επενδυτές είχαν στοιχηματίσει σε ανάκαμψη της οικονομίας και τώρα διερωτώνται εάν έπραξαν σωστά», πρόσθεσε.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.070,4 μονάδες μειωμένος κατά 1,23%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.126,15 μονάδες με απώλειες 1,93% και στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX στις 308,5 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,83%.

Σχεδόν δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 2,89%, στις 3.339,13 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου στον απόηχο των οικονομικών αποτελεσμάτων της αμερικανικής Cisco Systems. Η εν λόγω εταιρεία ανακοίνωσε μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης αύξηση κατά 27% των καθαρών κερδών της στο τέταρτο οικονομικό της τρίμηνο. Ωστόσο, η άνοδος αυτή δεν υπερέβη τις προσδοκίες της αγοράς, όπως κατά παράδοση είθισται με τα αποτελέσματα της εν λόγω εταιρείας.

Η μετοχή της ολλανδικής εταιρείας ημιαγωγών έκλεισε με σημαντικές απώλειες της τάξεως του 7%.

Μεγαλύτερη πτώση (πάνω από 8%) σημειώνει η μετοχή της Bayer AG. Ο γερμανικός όμιλος χημικών και φαρμάκων ανακοίνωσε σήμερα λειτουργικά κέρδη δεύτερου τριμήνου κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σημαντικές απώλειες (6,5%) καταγράφει επίσης η μετοχή της Commerzbank. Η γερμανική τράπεζα διαβεβαίωσε ότι θα επιστρέψει στην κερδοφορία στο σύνολο του τρέχοντος έτους, ωστόσο αύξησε τις προβλέψεις κεφαλαίων για επισφάλειες σε αντίθεση με την τάση μείωσης που παρατηρείται σε άλλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες.

Αντιθέτως, έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε η μετοχή της δανέζικης φαρμακοβιομηχανίας Novo Nordisk κλείνοντας με σημαντική άνοδο κατά 7,75%.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, τα κέρδη της παραπάνω εταιρείας στο πρώτο εξάμηνο του 2003 ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ παράλληλα η διοίκησή της αναθεώρησε προς τα πάνω της εκτιμήσεις της για την κερδοφορία στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα