Τεχνολογία - επιτόκια στο προσκήνιο

Ο δείκτης Dow Jones απορρόφησε τις απώλειες
Πέμπτη, 07 Αυγούστου 2003 00:01
UPD:09:11

Η αποκλιμάκωση της ανησυχίας των επενδυτών σχετικά με την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με το δείκτη Dow Jones να απορροφά τις απώλειες που κατέγραφε κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Όμως ο δείκτης Nasdaq συνέχισε να δέχεται πιέσεις, καθώς τα κέρδη τριμήνου που ανακοίνωσε η Cisco Systems ήταν μεν ενθαρρυντικά, δεν κατάφεραν όμως να ξεπεράσουν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η αναπάντεχα θετική ανταπόκριση για αμερικανικά κρατικά ομόλογα αναπτέρωσε τις ελπίδες για θετική έκβαση της σχετικής δημοπρασίας, ωθώντας προς τα κάτω τις αποδόσεις των χρεογράφων του αμερικανικού Δημοσίου. Οι επενδυτές έσπευσαν να τοποθετήσουν σε μετοχές που είχαν «εγκαταλείψει» κατά την προηγούμενη συνεδρίαση. «Η συμπεριφορά των αγορών είναι καλύτερη σήμερα, αφήνοντας περιθώρια για περαιτέρω ανάκαμψη», τονίζει ο Τομ Σρέιντερ, αναλυτής στη Legg Mason Wood Walker.

O Dow Jones έκλεισε στις 9.061,74 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,28%, ενώ ο Nasdaq στις 1.652,68 μονάδες μειωμένος κατά 1,24%.

Η υποχώρηση των μετοχών τεχνολογίας παρέσυρε προς τα κάτω τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με έκδηλη την απογοήτευση των επενδυτών ύστερα από την ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων κατώτερων των προσδοκιών. Οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν εν μέρει διότι οι παράγοντες της αγοράς ανέμεναν πως τα κέρδη της Ciscο θα ξεπερνούσαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Η εξασθένηση του τομέα τεχνολογίας έπληξε κυρίως τις μετοχές κατασκευαστών ημιαγωγών, όπως η ASML, Philips και Infineon.

«Τα οικονομικά αποτελέσματα της Cisco σίγουρα επηρέασαν την πορεία των χρηματιστηρίων, όμως οι επενδυτές είχαν ήδη αρχίσει να υπαναχωρούν. Νομίζω πως εκείνο που συμβαίνει πραγματικά είναι πως πολλοί ανησυχούν μήπως η διόρθρωση στις αγορές συμβεί νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν», τονίζει Γερμανός trader.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης μετοχών τεχνολογίας υποχώρησε χθες κατά 3,5%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες ενδοσυνεδριακές απώλειες από τα μέσα Ιουλίου. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχωρούσε κατά 1,52%, ενώ οι απώλειες του δείκτη DJ Euro Stoxx 50 πλησίαζαν τις δύο ποσοστιαίες μονάδες. Ιδιαίτερο πλήγμα δέχθηκαν οι μετοχές της Commerzbank, εξαιτίας των αυξημένων προβλέψεων για επισφαλή δάνεια, όπως και οι μετοχές της Bayer, που ανακοίνωσε κέρδη χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν και τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Ο δείκτης DAX του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης έχανε το 2,71% της αξίας του, ενώ οι απώλειες του δείκτη FTSE του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου ανέρχονταν στο 1,2%. Πτώση 1,93 σημείωσε και ο δείκτης CAC του Χρηματιστηρίου του Παρισιού.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα