Στο 3,6% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο από 3,8% τον Ιούνιο (2)

Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2003 13:02
UPD:14:03

Στο 3,6% υποχώρησε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός από 3,8% τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,5% από 3,6%.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος απο τη σύγκριση του δείκτη Ιουλίου 2003 με Ιούλιο 2002 η αύξηση (στο 3,6%) προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των δεικτών:

Της ομάδας ''διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά'', και των ομάδων ''ξενοδοχεία-καφέ- εστιατόρια'' κατά 4,5% και απο ισόποση αύξηση στην ομάδα ''εκπαίδευση''.

Ειδικότερα η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, κατά 3,6% το μήνα Ιούλιο 2003 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2002 προήλθε απο τις ακόλουθες μεταβολές:

-Κατά 7,4% της ομάδας ''διατροφή και μή αλκοολούχα ποτά'' λόγω αύξησης των τιμών στα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, τα νωπά φρούτα και τα λαχανικά, το μεταλλικό νερό, τα αναψυκτικά και τους χυμούς φρούτων και τα πουλερικά και τα ψάρια.

-Κατά 4,5% της ομάδας ''ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια'' λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως των ειδών αναψυκτικά, γλυκά, ποτά, καφέ , έξοδα ξενοδοχείων και παράδοση φαγητών στα σπίτια.

-Κατά 4,5% της ομάδας ''εκπαίδευση'' κυρίως λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των φροντιστηρίων και των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών.

-Κατά 3,6% της ομάδας ''υγεία'' λόγω αύξησης των τιμών κυρίως των φαρμάκων, της νοσοκομειακής περίθαλψης και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.

Επίσης αυξήσεις σημειώθηκαν κατα 3,3% στην ομάδα ''στέγαση'', κατά 3,1% της ομάδας ''μεταφορές'' , κατά 2,2% της ομάδας ''διαρκή αγαθά- είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες'' και κατά 2,1% της ομάδας ''αναψυχή- πολιτιστικές δραστηριότητες'', λόγω αύξησης των τιμών στα βιβλία, τα περιοδικά, τις εφημερίδες και τα γραφικά.

Σε ο,τι αφορά το γενικό δείκτη κατά το μήνα Ιούλιο 2003, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Ιούνιος 2003) παρουσίασε μείωση κατά 1,9% έναντι μείωσης 1,7% που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του αντίστοιχου προηγούμενου έτους.

Η μείωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,9% το μήνα Ιούλιο 2003 προήλθε κυρίως απο τις μειώσεις των δεικτών κατά 3% της ομάδας ''διατροφή και μή αλκοολούχα ποτά'' , κατά 11,8% , της ομάδας ''ένδυση και υπόδηση'' λόγω των θερινών εκπτώσεων και κατά 3,4% της ομάδας ''διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες''. Αντιθέτως μικρές αυξήσεις σημείωσαν οι δείκτες της ομάδας ''στέγαση'' κατά 0,1% της ομάδας ''μεταφορών'' κατά 0,9% και τέλος της ομάδας ''ξενοδοχεία- καφέ - εστιατόρια'' κατά 0,2% .

Τέλος ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (Εν.ΔΤΚ) του μηνός Ιουλίου 2003 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2002, παρουσίασε αύξηση 3,5%. Σε ό,τι αφορά τον Εν.ΔΤΚ κατά το μήνα Ιούλιο 2003 σε σύγκριση με το μήνα Ιούνιο 2003, παρουσίασε μείωση κατά 2,1%.

Πηγές: ΑΠΕ, ΕΣΥΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα