Επικράτησαν οι αισιόδοξοι

Συνεχίσθηκαν οι πιέσεις στις μετοχές τεχνολογίας
Σάββατο, 09 Αυγούστου 2003 00:01

ΥΣΤΕΡΑ από μία εβδομάδα όπου η νευρικότητα των επενδυτών «αποτυπώθηκε» στις διακυμάνσεις των μετοχικών αξιών, οι αισιόδοξοι για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και την πορεία των εταιρικών κερδών επικράτησαν χθες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ωθώντας προς τα πάνω τις μετοχικές αξίες. Εντούτοις, συνεχίσθηκαν οι πιέσεις στις μετοχές του τομέα τεχνολογίας.

«Οι οικονομικές εκθέσεις που μέχρι στιγμής έχουν δοθεί στη δημοσιότητα είναι ενδεικτικές της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών. Όμως διατηρείται η νευρικότητα των επενδυτών, καθώς πολλοί αναλυτές θεωρούν πως οι μετοχικές αξίες ήδη αντικατοπτρίζουν μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας», διευκρινίζει ο Πολ Τσέρνι, οικονομολόγος της Standard & Poor's.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, παρόλο που ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε σε περιορισμένα επίπεδα, γεγονός αναμενόμενο από τη στιγμή που αρκετοί επενδυτές βρίσκονται σε θερινές διακοπές.

Τα μετοχικά κέρδη των εταιρειών πετρελαίου παρέσυραν προς τα πάνω και τους γενικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Η μετοχή της ιταλικής ΕΝΙ και τoυ ομίλου Royal Dutch/Shell ενισχύθηκαν ενδοσυνεδριακά κατά 3%, καθώς οι υψηλότερες τιμές αργού πετρελαίου και η σταθεροποίηση του δολαρίου αναπτέρωσαν τις ελπίδες των συναλλασσομένων για ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία των πετρελαϊκών ομίλων.

Μεταξύ των «χαμένων» της χθεσινής συνεδρίασης συγκαταλέγεται και η μετοχή της Ahold -της τρίτης μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ-μάρκετ μετά τη Wal-Mart Stores και την Carrefour- η οποία «κατατρύχεται» από χρέη ύψους 12 δισ. ευρώ και από τον αρνητικό αντίκτυπο πρόσφατου λογιστικού σκανδάλου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση επικρατούσε θετική διάθεση από πλευράς των συναλλασσομένων, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα πολλών εταιρειών υπερέβησαν τις προσδοκίες των αναλυτών, αν και παραμένουν κάποιες ανησυχίες μήπως η υποτονικότερη του αναμενομένου οικονομική ανάκαμψη μεταθέσει την πολυαναμενόμενη αναπτυξιακή πορεία των εταιρικών εσόδων για το 2004 αντί του δευτέρου εξαμήνου του 2003, όπως ήλπιζαν πολλοί.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE Eurotop 300 ήταν ενισχυμένος κατά 1,2% προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραφε και ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50. Θετική ήταν όμως και η εικόνα των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων της Ευρώπης. Στο Λονδίνο, η αξία του δείκτη FTSE ήταν ενισχυμένη κατά 1,3%, ενώ θετικό ήταν το πρόσημο και του δείκτη CAC του Χρηματιστηρίου του Παρισιού, όπως και του DAX της Φραγκφούρτης.

ΑΓΓ. ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα