Σημαντική άνοδος στο Τόκιο

Aισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας
Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2003 09:50
UPD:09:56

ΜΕ ΚΕΡΔΗ για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση έκλεισαν σήμερα οι ιαπωνικοί δείκτες μετά την άνοδο του Dow Jones την Παρασκευή και εν μέσω προσδοκιών ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 9.487,8 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,72%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο του παραπάνω δείκτη σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Ο δείκτης Topix διαμορφώθηκε στις 928,52 μονάδες με κέρδη 1,20%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, στο χρονικό διάστημα Απριλίου-Ιουνίου το ιαπωνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% έναντι του προηγούμενου τριμήνου και κατά 0,6% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2002. Τα προκαταρκτικά στοιχεία της ιαπωνικής κυβέρνησης θα δοθούν στη δημοσιότητα αύριο, Τρίτη 12 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραγγελίες μηχανημάτων σε ιαπωνικά εργοστάσια -στοιχείο που αποτελεί μια πρώτη ένδειξη για την πορεία των κεφαλαιουχικών δαπανών- σημείωσε απρόσμενη αύξηση τον Ιούνιο, δίνοντας έτσι ελπίδες για το ότι η ανάκαμψη μπορεί να «ριζώσει», παρά την αδυναμία των εξαγωγών. Οι παραγγελίες κατέγραψαν άνοδο 2,4%, έναντι προβλέψεων για μείωση 3,9%.

Τα παραπάνω στοιχεία, τα οποία ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, έδωσαν σημαντική ώθηση στις μετοχές του κλάδου. Ο τίτλος της Hitachi Construction Machinery ενισχύθηκε κατά 5,86% φθάνοντας τα 1.300 γιεν. «Αναμφισβήτητα, τα ενθαρρυντικά μηνύματα από το χώρο της οικονομίας έχουν θετικό αντίκτυπο στην πορεία της αγοράς», δήλωσε στο Bloomberg διαχειριστής κεφαλαίων στην HSBC Asset Management στο Τόκιο.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, ωστόσο, στο μηνιαίο οικονομικό της δελτίο διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμησή της για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η οικονομική δραστηριότητα παραμένει στάσιμη».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα