Μικρή άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2003 18:55

ΑΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις επικράτησαν σήμερα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης με πρωταγωνιστές τους κλάδους τραπεζών και ενέργειας. Αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι ασφάλειες.

Στη διατήρηση των αρχικών κερδών συνέβαλε το ανοδικό άνοιγμα των χρηματιστηρίων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μετά από ορισμένα θετικά σχόλια επενδυτικών οίκων για μετοχές εταιρειών από τον κλάδο της πληροφορικής.

Ωστόσο, οι επενδυτές εμφανίστηκαν διστακτικοί να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδυτικές αποφάσεις εν όψει της αυριανής απόφασης της Fed για τα επιτόκια και των κρίσιμων μακροοικονομικών στοιχείων που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Στην τελευταία έρευνα του Reuters, 18 αναλυτές επί συνόλου 22 εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται επίσης τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις (την Τετάρτη) καθώς και ο πληθωρισμός και ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος (την Παρασκευή).

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.176,7 μονάδες αυξημένος κατά 0,70%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.188,32 μονάδες με κέρδη 0,72%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί οριακά κατά 0,07%, στις 3.329 μονάδες.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου στον απόηχο της είδησης ότι η Goldman Sachs αναβάθμισε την αξιολόγησή της για την Deutsche Bank, τη δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα. Η παραπάνω είδηση έρχεται να προστεθεί στα θετικά σχόλια της Moody’s για τον κλάδο των ευρωπαϊκών τραπεζών, την περασμένη εβδομάδα.

Η μετοχική τιμή της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 1,3%.

Αξιόλογα κέρδη αποκόμισαν και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών επωφελούμενες από τη διατήρηση των τιμών του αργού πάνω από το επίπεδο των 30 δολαρίων ανά βαρέλι.

Οι μετοχικές τιμές της ιταλικής Eni και της γαλλικής Total ενισχύθηκαν κατά 2,6% και 2,2% αντιστοίχως.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες με τη μετοχή της ιταλικής Fiat να κλείνει με απώλειες 0,55%.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των ασφαλιστικών ομίλων. Η γαλλική Axa υποχώρησε κατά 1,03% εν μέσω έντονης φημολογίας για σημαντική μείωση των κερδών της εταιρείας στο πρώτο εξάμηνο. Η γαλλική εταιρεία θα δημοσιεύσει τα οικονομικά της αποτελέσματα αύριο Τρίτη, 12 Αυγούστου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα