Στάση αναμονής εν όψει Fed

Στα κέρδη πέρασαν οι μετοχές τεχνολογίας
Τρίτη, 12 Αυγούστου 2003 00:01
UPD:09:59

ΣΕ ΣΤΕΝΑ όρια διακύμανσης «εγκλωβίσθηκαν» χθες οι μετοχικές αξίες στη Wall Street, με το δείκτη Dow Jones να παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος, καθώς οι επενδυτές τηρούσαν στάση αναμονής, περιμένοντας την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ για την πορεία των επιτοκίων.

Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές τεχνολογίας κατάφεραν χθες να κερδίσουν έδαφος, ύστερα από διαδοχικές συνεδριάσεις με αρνητικό πρόσημο.

«Αναμένονται σημαντικές εξελίξεις αυτή την εβδομάδα, με κυριότερο γεγονός τη συνεδρίαση της Fed. Το πιο πιθανό είναι η αμερικανική κεντρική τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, πριν όμως από την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης αμφιβάλλω αν θα υπάρξουν σημαντικές τοποθετήσεις στην αγορά της Νέας Υόρκης», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Μάικλ Μέρφι, στρατηγικός αναλυτής στη Wachovia Securities.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε μικρή άνοδο κατά 0,29% και διαμορφώθηκε στις 9.217,35 μονάδες. O Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,06% κλείνοντας στις 1.661,51 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τις υψηλές τιμές πετρελαίου να στηρίζουν τις μετοχές του κλάδου, αν και οι όγκοι συναλλαγών ήταν περιορισμένοι εν αναμονή της ανακοίνωσης σημαντικών οικονομικών στατιστικών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τις επόμενες ημέρες.

Κερδισμένες ήταν επίσης οι μετοχές τουρισμού και τεχνολογίας, με τις δεύτερες να βρίσκουν στήριγμα στη θετική εικόνα που έδειχνε η αγορά Nasdaq στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.

Η απουσία, ωστόσο, της πλειονότητας των επενδυτών λόγω των θερινών διακοπών σε συνδυασμό με τα ερωτηματικά που παραμένουν για τις οικονομικές προοπτικές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, καθιστούν σχεδόν αδύνατη την περαιτέρω ενίσχυση των μετοχικών τιμών, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 0,4% και 0,8%, αντίστοιχα, με τον δεύτερο δείκτη να πλησιάζει ξανά το φράγμα των 2.500 μονάδων. Αίσθηση προκάλεσαν αναφορές διαχειριστών χαρτοφυλακίων ότι περιορίζουν τις τοποθετήσεις τους στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης καθώς θεωρούν πως η γερμανική αγορά έχει προεξοφλήσει -περισσότερο από τις άλλες αγορές- την προοπτική ανάκαμψης.

Επικεφαλής της ανόδου τέθηκαν οι μετοχές των Royal Dutch/Shell (+2,5%), Eni (+2,5%), Total (+2,1%), SAS (+5%), Swiss Air (+113%), BAA (-1,3%), Lundbeck (-7%), Ahold (-1,6%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα