Πάνω από τις προβλέψεις η ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο

Τρίτη, 12 Αυγούστου 2003 11:34

Με ρυθμό υψηλότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών αναπτύχθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η ιαπωνική οικονομία.

Η επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών οφείλεται κυρίως στην αύξηση που παρουσίασε στο εν λόγω χρονικό διάστημα η ζήτηση ιαπωνικών προϊόντων στο εξωτερικό ως συνέπεια της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών παγκοσμίως.

Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας, στο χρονικό διάστημα Απριλίου-Ιουνίου το ιαπωνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μεγέθυνση της τάξεως του 0,2%. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το έκτο διαδοχικό τρίμηνο ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας.

Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2002, η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο «έτρεξε» με ρυθμό 2,3%.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,1%. Οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν αύξηση κατά 0,3% έναντι του πρώτο τριμήνου του 2003.

Στη μηνιαία έκθεσή της για την οικονομία, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/08/12/789735.htm , η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι με δεδομένη την ανάκαμψη των ξένων οικονομιών, η πορεία των ιαπωνικών εξαγωγών και της παραγωγής θα επανέλθει και θα αποτελέσει την απαρχή της ανάκαμψης της ιαπωνικής οικονομίας, χωρίς πάντως να την προσδιορίσει χρονικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα