Τα ομόλογα πιέζουν τις μετοχές

Οι αποδόσεις τρόμαξαν τους Αμερικανούς επενδυτές
Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2003 00:01
UPD:09:29

Η ΑΠΟΤΟΜΗ άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων τρόμαξε τους Αμερικανούς επενδυτές, που έσπευσαν να ρευστοποιήσουν θέσεις σε επιλεγμένες μετοχές της Wall Street, αν και οι μετοχές τεχνολογίας αντιστάθηκαν στις πιέσεις, βρίσκοντας στήριγμα στις αισιόδοξες εκτιμήσεις που έκανε η Applied Materials για τη μελλοντική κερδοφορία της.

«Το πρόβλημα με την άνοδο των επιτοκίων στη διάρκεια του τελευταίου ενάμισι μήνα είναι η ταχύτητα της ανόδου», εξήγησε ο Μπράιαν Πιρς, της Victory Capital Management. «Υπάρχει πάντα η αίσθηση πως η αγορά ομολόγων γνωρίζει κάτι που η αγορά μετοχών αγνοεί».

Το αμερικανικό χρηματιστήριο είχε αντιδράσει θετικά στις ανακοινώσεις των οικονομικών στατιστικών στις ΗΠΑ, με επικεφαλής την αύξηση κατά 1,4% των πωλήσεων λιανικής τον Ιούλιο, ποσοστό που ξεπέρασε τις προβλέψεις της αγοράς για άνοδο 0,9%. Οι πιο δραστήριες μετοχές ήταν των Applied Materials (+5,8%), Toll brothers (-5,5%), Centex Corp (-3,03%), El Paso Corp (-5,8%).

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 9.271,76 μονάδες μειωμένος κατά 0,41% και ο Nasdaq στις 1.686,61 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,02%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διέκοψαν, εν μέρει, την ανοδική τάση των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων, καθώς αρκετοί επενδυτές προτίμησαν να ρευστοποιήσουν μέρος των κερδών τους.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 0,7% και απώλειες 0,03%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να δείχνει εξαιρετικά σταθερός, παραμένοντας στα όρια διακύμανσης των 830-886 μονάδων τους τελευταίους δύο μήνες.

«Είναι απλά ρευστοποίηση κερδών, έπειτα από μια αρκετά καλή άνοδο σε μια περίοδο, που η αγορά δεν έχει κίνητρα και κατευθύνσεις», ανέφεραν χρηματιστές στην αγορά του Λονδίνου.

Το επενδυτικό κλίμα, ωστόσο, παραμένει θετικό, καθώς ολοκληρώνεται η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο στην Ευρώπη, με τις θετικές ανακοινώσεις να ξεπερνούν σημαντικά τις αρνητικές.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν πως πληθαίνουν καθημερινά οι ενδείξεις βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι μετοχές πετρελαίου δέχθηκαν πιέσεις από πωλήσεις ρευστοποίησης ( Shell -2,3%, BP -1,1%, Total -0,5%), επηρεάζοντας αρνητικά τους πανευρωπαϊκούς δείκτες. Ο δείκτης πετρελαίου ενισχύθηκε κατά 7% την προηγούμενη εβδομάδα.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Skandia ενισχύθηκε κατά 14%, της ASML κέρδισε 4% και της MAN κατά 7,6%.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα