Κανένα πρόβλημα από το μπλακ άουτ

Ανοδική πορεία των μετοχικών αξιών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Τρίτη, 19 Αυγούστου 2003 00:01
UPD:06:41

OΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ επενδυτές αναστέναξαν με ανακούφιση, αφού διαπίστωσαν πως η αμερικανική οικονομία ουσιαστικά παρέμεινε σχεδόν «αλώβητη» από το μπλακ άουτ της προηγούμενης εβδομάδας, με την αισιοδοξία τους να αποτυπώνεται στην ανοδική πορεία των μετοχικών αξιών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Αλλά και ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq κέρδισε έδαφος, έχοντας ως κινητήριο δύναμη την αισιοδοξία στρατηγικού αναλυτή για την πορεία των μετοχών της Advanced Micro Devices.

Παρά το θετικό κλίμα, ο όγκος των συναλλαγών παρέμεινε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, με το δείκτη Dow Jones να έχει «εγκλωβισθεί» σε στενά όρια διακύμανσης, μεταξύ 9.000 και 9.350 μονάδων.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 90,76 μονάδες, ποσοστό 0,97%, φθάνοντας στις 9.412,45 μονάδες. Με άνοδο 37,48 μονάδων, ποσοστό 2,20%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.739,49 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά, για όγδοη διαδοχική συνεδρίαση, αν και ο υποτονικός όγκος συναλλαγών εγείρει αμφιβολίες για την ισχύ του πρόσφατου χρηματιστηριακού «ράλι».

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών βρέθηκαν οι μετοχές της ΑΒΒ, ύστερα από φήμες ότι ο μηχανολογικός όμιλος προετοιμάζεται για την πώληση του τμήματος πετρελαίου, φυσικού αερίου και πετροχημικών, έναντι τιμήματος ενός δισ. δολαρίων, ποσό αναγκαίο για τη μείωση του χρέους.

Ιδιαίτερα ενισχυμένες ήταν και οι μετοχές του κλάδου ασφαλειών. Στρατηγικοί αναλυτές όμως προειδοποιούν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κανείς με βεβαιότητα πως τα χρηματιστήρια βρίσκονται στο «κατώφλι» ενός ακόμη μεγάλου «ράλι», ύστερα από την τρίμηνη ανοδική πορεία που «αναχαιτίσθηκε» περίπου στα μέσα Ιουνίου, στη διάρκεια της οποία οι ευρωπαϊκές μετοχικές αξίες ενισχύθηκαν κατά 30%. Συνήθως το καλοκαίρι ο όγκος των συναλλαγών κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς το σύνολο των επενδυτών βρίσκεται σε διακοπές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 300 ήταν ενισχυμένος κατά 0,9%. Κέρδη όμως σημείωσαν και τα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Ο δείκτης DAX του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης σημείωσε άνοδο 1,63%, ενώ ο δείκτης FTSE του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα έτους, ενισχυμένος κατά 0,6%.

Ομως χθες την παράσταση «έκλεψε» η αγορά το Τόκιο. Για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο, ο δείκτης Νikkei ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα των 10.000 μονάδων, κλείνοντας στις 10.032,97 μονάδες, το πρώτο κλείσιμο πάνω από το συμβολικό επίπεδο των 10.000, μετά το κλείσιμο της 26ης Αυγούστου 2002, όταν είχε αγγίξει τις 10.067,74 μονάδες.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα